Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.11.2017

"Ekosport" iz Rumunije (Foto)

Predstavljamo: novi SUV "Forda" proizvodi se u pogonu u Krajovi. Ovaj model po prvi put biće opremljen i Ford Intelligent All Wheel Drive technology pogonom na svim točkovima

Večernje novosti sreda, 15. novembar 2017.

VELIKA potražnja za terenskim ili SUV vozilima i u Evropi, razlog je zašto je "Ford" odlučio da svoj najmanji model iz ove kategorije vozila "ekosport" (EcoSport) počne da proizvodi u svom pogonu u Krajovi u Rumuniji.

Uz investiciju od 200 miliona evra i dodatno zapošljavanje 1.700 radnika, u "Fordu" očekuju da će uskoro uzeti još slađi deo tržišnog kolača. Želja je, čini se, lako ostvariva, jer je rast prodaje SUV vozila u Evropi u prošloj godini iznosio 21 odsto (slični rezultati se očekuju i ove), a rast prodaje SUV modela "Forda" je još veći - 30 odsto na godišnjem nivou.

"Ford ekosport" se do sada pravio u Indiji i od 2014. do sada je u Evropi prodato oko 150.000 primeraka. Model iz Krajove je izmenjen, bogatije opremljen i ima novu pogonsku jedinicu - 1,5-litarski "eko blu" dizelaš sa 125 KS i emisijom ugljen-dioksida od 115 grama po kilometru.

Ovaj model po prvi put biće opremljen i Ford Intelligent All Wheel Drive technology pogonom na svim točkovima. Konkurencija će morati da se zamisli jer je "Ford" ovome pridodao i nekoliko najsavremenijih asistencija za vozača sa novom SYNC 3 konekcijom, adaptivnim tempomatom i ograničavačem brzine.

PROČITAJTE JOŠ: Pouzdan, udoban i sportski (foto)

U ponudi je 12 boja i veliki broj kombinacija sa drugom bojom krova, retrovizora, spojlera. Unutrašnjost je takođe modernizovana, a kabinom dominira novi tač-skrin ekran od osam inča.

U ponudi motora su, pored pomenutog dizelaša koji, uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem, ima prosečnu potrošnju od 4,5 litara na 100 km, još jedan dizelaš, 1,5 TDCi sa 95 KS i potrošnjom od 4,4 litra, i dva benzinca. Tu su i dobro poznati 1.0 ekobust sa 125 KS, koji troši prosečno 5,4 litra, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, zatim 1,5-litarski TiVCT, koji ima 112 KS i troši 6,3 litra na 100 km, koji može da bude uparen sa petostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim menjačem.

Da li će i za koliko novi "rumunski" SUV "Forda" biti jeftiniji ostaje da se vidi. Trenutna cena na našem tržištu, dosadašnjeg modela je 16.460 evra.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Rumunija Ford

©2018 Netmark d.o.o.