Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.11.2017

Reakcija na Izetbegovićevu izjavu Ambasada SAD u Sarajevu: Nema paralele između Republike Srpske i Kosova

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu

Večernje novosti sreda, 15. novembar 2017.  |  Tanjug

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu na molbu Tanjuga da prokomentarišu izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posledice po region.

Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je BiH trebalo davno da prizna Kosovo, čime se osporava teritorijani integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma - odnosno ustavnog popretka i teritorijalnog integriteta BiH, i da li to može da ugrozi krhke odnose u regionu, u odgovoru se navodi:

"Stav Vlade SAD-a po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele izmedu Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i pre Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine."

PROČITAJTE JOŠ: Holbrukove garancije oko Kosova spalio NATO

Kako ističu, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami srpski zvaničnici su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnošću američke ambasade u Sarajevu ističu da su Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

"Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH", zaključuje u odgovoru.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.