Arhiva » Vesti » RTV 19.11.2017

Povećanje plata u javnom sektoru i javna preduzeća

NOVI SAD - Vlada je donela odluku da zaposlenima u zdravstvu i prosveti plate od januara sledeće godine budu povećane za 10 odsto a zaposlenima u administraciji plate budu uvećane za 5 posto. Ostvareni suficit i na tim osnovama dogovor sa MMF-om, tako nešto omogućavaju. Međutim, iz procesa povećanja primanja izuzeti su zaposleni u javnim preduzećima.

RTV nedelja, 19. novembar 2017.  |  RTV (Ljubinka Vesković)
RTV: Povećanje plata u javnom sektoru i javna preduzeća

Zbog toga su se odmah čule pritužbe pa i tvrdnje da se radi o diskriminaciji. To ne stoji. Javna preduzeća su, bez obzira na strateški karakter koji imaju, ipak preduzeća. Njihov većinski vlasnik je država a formiraju se u oblastima od velikog nacionalnog značaja kao što su elektroprivreda, telekomunikacije, železnica. Ali zbog toga ne stiču pravo da budu iznad i izvan ekonomske logike.

Javna preduzeća često imaju monopolski položaj na tržištu, sa svim specifičnostima i ograničenjima koje iz toga proizlaze. No, bez obzira na te i druge osobenosti, ipak se radi o privrednim subjektima, a oni, po definiciji, teže sticanju dobiti.

Nema sumnje, javna preduzeća imaju kao osnovni cilj da, kao što je već rečeno, obezbede i zaštite interesa države u funkcionisanju vitalnih sektora privredne delatnosti od velikog značaja za nacionalnu bezbednost i živote građana. Međutim, to ne znači da je tu ekonomski utemeljeno poslovanje nebitno.

Nažalost, baš to se često misli, pogotovo od strane zaposlenih u javnim preduzećima. Tako dalje ne možemo. Vreme je da svi koji tu rade i tako misle shvate da ona ne postoje radi njihovog standarda već zbog dobrobiti društva. Naravno, dobro je kada omogućavaju i što bolje životne uslove onima koji su u njima zaposleni, ali tu smo stigli do imperativa da se teži profitabilnosti. Tu je ključ za povećanje plata u javnim preduzećima.

Njega je uvažila vlada Srbije. Racionalan je stav koji je zauzela a to je da ta preduzeća moraju da nastoje da budu profitabilnija i da eventualno veće plate obezbede iz svog profita. Ne radi se o javnom sektoru u užem smislu osuđenom na tzv. neprofitabilnost, gde ima smisla da povećanje plata bude finansirano iz državnog budžeta.

Takav stav ne donosi brzu popularnost vlasti, ali jedino je ispravan u uslovima kada se država bori da izleči rane koje Srbiju sputavaju da brže ide napred, i da se omogući što širim slojevima da žive bolje. Javne finansije su tek počele da nam se oporavljaju i kada bi se drugačije postupalo sve ono što je postignuto brzo bi nestalo.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.