Arhiva » Vesti » Blic 21.11.2017

Inspekcija i policija: "češljaju" školu zbog vršnjačkog nasilja, đaci "na praćenju"

Prosvetna inspekcija posetila je juče OŠ "Dragojlo Dudić" u Malom Mokrom Lugu, gde je prošle nedelje prijavljen šokantan slučaj vršnjačkog nasilja. Prema svedočenjima žrtve D. P., učenice osmog razreda, dvojica njenih školskih drugova već dve godine su je maltretirali i pokušali da je primoraju na oralni seks.

Blic utorak, 21. novembar 2017.  |  A. Ristović

Poslednji incident, pak, bio je onaj kada su devojčici drugovi navodno podmetnuli i marihuanu, nakon čega se D. P. požalila nastavnici škole, rekavši da su je dečaci A. M. i L. J. uznemiravali. Istog dana, zaposleni ustanove o svemu su obavestili majku učenice, a potom i policiju, Ministarstvo prosvete i prosvetnu inspekciju.

- Školu su posetili predstavnici nadležnih organa, to jest republički i gradski prosvetni inspektori, savetnik Školske uprave i Grupa za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije, kao jedinica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - kaže direktor škole Đuro Kosić.

On dodaje da su u toku postupci koji će utvrditi dalje činjenice u vezi sa pomenutim slučajem, te da novih detalja još uvek nema.

- Čekamo izveštaj inspekcije koji bi trebalo da stigne narednih dana, kao i policijski izveštaj, a u međuvremenu škola sprovodi svoje mere. Budući da je jedan od učenika koji je optužen za maltretiranje đak naše škole, trenutno se radi na istraživanju odgovornosti i, u zavisnosti od utvrđenih činjenica, učenik će biti kažnjen u skladu sa zakonskom regulativom. Ne bih da predviđam i spekulišem ništa unapred - ističe Kosić.

On tvrdi da se trenutno radi na "praćenju" pomenutog đaka.

- Pod terminom praćenja učenika podrazumeva se veći stepen saradnje sa roditeljima i pojačan nadzor u školi - navodi direktor.

Sa druge strane, poseban tretman sprovodi se i sa učenicom koja je prijavila nasilje.

- Ona nije bila u školi, ali naravno da se u takvim slučajevima poseže za vidom posebnih mera koji su praksa u ovakvim slučajevima u našem školstvu. To znači da se deci koja su bila izložena uznemiravanju posvećuje više pažnje, u smislu razgovora sa nastavnicima, pedagozima, psiholozima, ali veoma važan je i razgovor s roditeljima. Stoga je bitno da i deca i njihovi staratelji budu iskreni i otvoreni, kako bi se problemu što pre stalo na put - napominje naš sagovornik.

S tim u vezi, on kaže da su u školi već održavani roditeljski sastanci i razgovori na temu vršnjačkog nasilja, i to i pre nego što je do ovakvog incidenta došlo.

- Bitno je objasniti učenicima da je ovo jako loš primer onoga što se može dogoditi, ali kao i kroz svaki primer, tako je i kroz ovaj važno da učenici izvuku pouku - priča direktor.

On ističe da je cilj svih nadležnih da se takvi dramatični slučajevi više ne ponavljaju.

- Ministarstvo je uvek spremno da nam izađe u susret i svi nadležni na slučaju rade kao tim koji ima za cilj da suzbije nasilje u školama. U konkretnoj situaciji zaposleni u školi bili su ti koji su celu stvar prijavili policiji. Da li je majka devojčice već znala da se nešto dešava ili ne zaista ne bih da nagađam. Roditelji jesu obično prvi koji primete promene u detetovom ponašanju ili izgledu, ali u ovom slučaju nastavnica je bila ta koja je prva reagovala. U tom smislu, škola je samo radila svoj posao - zaključuje Kosić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.