Arhiva » Vesti » Politika 21.11.2017

Novcem za nauku plaćen građevinski spor

Ministarstvo prosvete preduzeću „Trudbenik” isplatilo oko pola milijarde dinara. – Reč je izgubljenom sudskom slučaju pokrenutom zbog gradnje Naučno-tehnološkog parka na beogradskoj Zvezdari

Politika utorak, 21. novembar 2017.  |  Dragana Jokić-Stamenković

Dok istraživači čekaju da im država obezbedi ovogodišnji budžet neophodan za kupovinu hemikalija, epruveta i plaćanje komunalija u institutima, zbog izgubljenog spora sa preduzećem „Trudbenik” sa računa Ministarstva prosvete nedavno je skinuto 475 miliona dinara, namenjenih naučnicima. Toliko je, prema konačnoj odluci Vrhovnog kasacionog suda, Republiku Srbiju koštao spor sa poznatim građevinskim preduzećem koje je u stečaju, a nastao je oko gradnje Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ističu da će naučnici ipak nesmetano moći da nastave istraživanja jer će novac koji im je namenjen biti vraćen iz tekuće budžetske rezerve.

Profesor Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, kaže da su obezbeđena sredstva za direktne materijalne troškove istraživača i da se samo čeka odluka vlade posle koje će uslediti prebacivanje novca na odgovarajuće projekte.

To ne menja činjenicu da su državne greške iz prošlosti ispraznile ovogodišnji budžet za oko pola milijarde dinara, iako je sporna gradnja Naučno-tehnološkog parka okončana pre četiri godine. Taj posao „Trudbenik” je, zajedno sa Institutom „Mihajlo Pupin”, započeo 1989. godine. Novac za početak gradnje tada je izdvojila Zajednica nauke, koju je 1990. nasledilo Ministarstvo nauke. I država i izvođači radova uložili su dosta sredstava do 1992. kada je izgradnja obustavljena zbog nedostatka para. Podizanje Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari ponovo postaje aktuelno 19 godina kasnije.

– Tokom 2011. godine Republika Srbija preuzela je sve do tada izgrađene objekte i nastavila dalju izgradnju kao jedini investitor i vlasnik. Zato je „Trudbenik” 2013. godine zatražio od države mirno rešavanje spora i pet miliona evra kao nadoknadu onoga što je uložio u tu gradnju do 1990. Nije tačno da je preduzeće kao opciju predlagalo da dobije i jednu od zgrada u okviru budućeg Naučno-tehnološkog parka, već da se potraživanja „Trudbenika” kompenzuju dugovanjima koja ima prema državi. Ona su trenutno, bez predmeta koji su u parničkom postupku, 2.700.000.000 dinara. Kao i Institut „Mihajlo Pupin”, „Trudbenik” je predlagao državi i drugu opciju, da otkupi njegov suvlasnički deo u izgrađenim objektima. Predlozi nisu prihvaćeni, pa je građevinsko preduzeće krajem 2013. podnelo tužbu protiv Republike Srbije Privrednom sudu u Beogradu – ističu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika koja vodi stečaj „Trudbenika” u kome je od decembra 2011. godine.

Naredne godine sud donosi prvostepenu presudu u korist „Trudbenika”, a država na nju ulaže žalbu koju Privredni apelacioni sud odbija. Na kraju država Srbija ulaže zahtev za reviziju koju odbija Vrhovni kasacioni sud. Ubrzo potom sa računa Ministarstva prosvete prebacuje se oko 475 miliona dinara na račun „Trudbenika”, koji dobija oko 100 miliona manje nego što je tražio – naglašavaju u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Dobijenim novcem „Trudbenik” je prethodnih meseci delimično namirio svoje poverioce.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.