Arhiva » Vesti » Blic 23.11.2017

“Čim otvoriš vrata hvatam ga za vrat” Suđenje za ubistvo u Sarajevu prekinula dojava o bombi

Odvrnuću muziku, a čim ti vrata otvoriš, ja ga hvatam za vrat, napisao je u jednoj SMS poruci Senad Keč svom prijatelju Muameru Osmanoviću.

Blic četvrtak, 23. novembar 2017.  |  Oslobođenje.ba

Oni su optuženi da su u novembru 2016. ubili 64-godišnjeg Nusreta Prljaču. Ovu i ostale telefonske komunikacije između optuženih danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu prezentovao veštak FUP Samir Babić.

Specijalni softver

Veštak je pojasnio da mu je Tužilaštvo naložilo da na osnovu listinga BH Telekoma i veštačenja njegovog kolege Almina Rizića utvrdi sve telefonske komunikacije između Keča i Osmanovića od 7. do 8. novembra 2016.

Na osnovu dostavljenih mobitela, veštak je napravio analitičko-šematski prikaz komunikacija koristeći specijalni softver I2.

Babić je prikazao tri šeme na kojima su se mogli videti uopšteni i pojedinačni prikazi obavljenih komunikacija.

Na prvoj šemi vido se uopšteni prikaz 71 komunikacije između optuženih te njihova komunikacija s drugim osobama.

U drugoj šemi, na linijskom prikazu, kako su počinjali i završavali, bili su obuhvaćeni pozivi između optuženih na dan 7. novembra. Tog dana bilo je svega pet komunikacija.

Prvo je Osmanović u 7.04 poslao SMS Keču pitajući ga da li je ustao i da dođe kod njega. Zadnja komunikacija bila je u 21.45.

Policija je, kako je Babić rekao, pomoću baznih stanica BH Telekoma mogla pratiti kretanje Osmanovića i Keča.

U trećoj šemi prikazane su prepiske i pozivi kritičnog 8. novembra 2016. Tog dana optuženi su obavili 51 komunikaciju. Dok je Keč bio kod Nusreta Prljače, Osmanovićevo kretanje je praćeno putem baznih stanica na Ilidži, Aerodromskom Naselju...

Prekid ročišta

Keč je porukama navodio Osmanovića kako da nađe Prljačinu kuću i obaveštavao ga da nema kamera, te mu govorio da će ostaviti otvorena vrata, a potom da će Prljaču zagovarati da ne primeti Osmanovićev ulazak. Rekao je i da će ga uhvatiti za vrat čim čuje da je Osmanović ušao.

Kada je branilac prvooptuženog Izet Baždarević počeo ispitivanje veštaka, predsedavajuća vijeća Indira Jahić je kazala da se ročište prekida jer svi moraju napustiti Sud zbog dojave o bombi. Nastavak suđenja je 14. decembra, piše Oslobođenje.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Tužilaštvo Sarajevo Telekom SMS

©2018 Netmark d.o.o.