Arhiva » Vesti » Dnevnik 23.11.2017

Počela realizacija dva projekta u OŠ „Veljko Vlahović” u Šangaju

U okviru realizacije programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora kojim se ostvaruju ciljevi i sprovode aktivnosti definisane aplikacijom „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019”, u Osnovnoj školi „Veljko Vlahović” u Šangaju juče je počela realizacija dva projekta – „Prirodom do zdravlja” i „Šangaj otvara vrata i prozore”.

Dnevnik četvrtak, 23. novembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Cilj projekata je motivacija i aktivno učešće mladih u promociji zdravog načina života i očuvanju prirode, a sve u skladu s Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog Sada za period 2015–2018. godine.

Prvi projekat podrazumeva tri interaktivne radionice s akcentom na ishrani tinejyera, od kojih je prva održana juče.

„Nastojimo da nauče da sami naprave obrok, imajući svest o tome koja je hrana zdrava“, objasnila je nastavnica matematike Nadežda Čolić. „Za početak će pogledati prezentaciju o zdravoj ishrani, zatim imaju zadatak da odgovore na određena pitanja koja se odnose na ishranu koju sada koriste, a nakon toga sami će osmisliti jelovnik svih pet dnevnih obroka. Zajedno ćemo da prodiskutujemo o tome koliko je to zdravo pa ćemo napraviti jelovnik koji će biti istaknut na školskom panou.“

Kolika je svest mladih kad je reč o zdravoj ishrani i šta je to što kod kuće samostalno mogu napraviti, štetnost „brze” hrane, energetskih napitaka i dijete glavne su teme radionica. Naredne dve biće organizovane do kraja školske godine. Ideja za sve potekla je iz Osnovne škole u Šangaju, u realizaciji Udruženja „Asistent” i pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

U okviru drugog projekta „Šangaj otvara vrata i prozore”, u organizaciji auto-sportskog kluba „Petro maks” i uz podršku pomenutih institucija, mladi će koristiti društvene mreže i snimati video-sadržaj posvećen životu mladih ljudi u Šangaju koji pokriva različite aspekte – obrazovanje, zaposlenje, slobodno vreme, putovanja i slično, viđene iz njihovog ugla.

„Tim projektom želeli smo da i mladi iz Šangaja daju svoj doprinos u raznovrsnosti kulturnih sadržaja i ideja“, istakla je koordinatorka projekta Daniela Ignjatić.

„Koristićemo moderne tehnologije, a činjenicu da mladi dosta vremena provode za računarom i mobilnim telefonima koristeći internet usmerili smo da bude korisna. Takođe, izuzetno nam je važno da oni postanu svesni toga kako mogu uticati na svoje vreme i na neki način budu vršnjački edukatori. Sigurno će drugarima pričati o onome što smisle, a njihova poruka ide direktno na „Jutjub”.“

Po proceni organizatora, većina mladih iz prigradskih naselja ne posećuje kulturne događaje ili ih slabije posećuje u odnosu na mlade iz grada. To kulturu čini slabije dostupnom osobama koje žive na periferiji i u prigradskim naseljima. Posebna grupacija mladih kojima su kulturna dešavanja manje dostupna su mlade maloletne osobe (od 15 do 18 godina).

Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

U okviru projekta, među mladima u Šangaju sprovedena je i anketa o njihovom stilu života i zdravim navikama. Projektu su se priključili mladi iz celog grada, a ciljna grupa su svi od 14 do 30 godina.

„Treba da se bavimo sportom“, poručuje učenik šestog razreda OŠ „Veljko Vlahović” Aleksa Knežević.

„Ja volim košarku i sad ću početi da je treniram. Inače, često se igramo napolju. Osim košarke, igramo fudbal, žmurke, „pipala”, „konzerve”... Uz igru vodimo računa o drugarima, a ako dođe do svađe ili tuče, trudimo se da ih razdvojimo i rešimo problem.“

Okupljeni učenici potvrđuju da često provode vreme u igri na vazduhu, a ne uz nove tehnologije u zatvorenom prostoru.

B. Pavković


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad Šangaj

©2018 Netmark d.o.o.