Vesti » Beta 07.12.2017

Vujović: Rast BDP od 3,5 odsto u 2018. godini realan

Beta četvrtak, 7. decembar 2017.
Beta
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budžetu za narednu godinu od 3,5 odsto realna i da Fiskalni savet smatra da bi mogao da bude četiri odsto.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije, gde se razmatra predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića, člana Poslaničkog kluba Nove Srbije-Pokreta za spas Srbije o tome koliko su projekcije rasta BDP realne, rekao da su ove godine glavni uzroci manjeg rasta BDP od projektovanog od tri odsto suša u poljoprivredi, pad proizvodnje u energetici i građevinarstvu.

"Razlozi za smanjenu proizvodnju u energetici su i tehničke i menadžerske prirode i radi se na tome da se naredne godine taj sektor zaštiti od tih rizika", rekao je Vujović.

On rekao da država kasni u vraćanju poreza na dodatu vrednost (PDV) zbog zloupotreba.

"Pojavile su se fantomske firme kojima se vrati PDV a one se zatim uvedu u bankrot. Preskoj upravi treba da se upali crveno svetlo kada vidi da neko ima 150 ugašenih firmi. Oni to sada proveravaju ručno i zato se kasni u povraćaju PDV", rekao je Vujović.

Dodao je da je Ministarstvu finansija u interesu da ne kasni u vraćanju PDV da se u budžet ove godine ne bi pojavio veštački uvećan suficit a sledeće godine deficit.Srbija nije na crnoj listi poreskih rajeva

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da Srbija nije na "crnoj listu poreskih rajeva", na koju je EU upisala 17 zemalja u kojima je omogućena nezakonita utaja poreza.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije o državnom budžetu za 2018. godinu kazao da se pričom o tome da je Srbija na toj listi "šalje pogrešna informacije i našoj javnosti i strancima".

"U zvaničnom izveštaju koji je objavljen 5. decembra, navedeno je 17 država, ali među njima nema Srbije", kazao je Vujović.

On je na komentare poslanika opozicije o stanju javnog duga izložio podatke, od 2014. - kada je postao ministar, navodeći da je dug u evrima sada 9,794 milijardi evra, a pre četiri godine bio je 9,493 milijarde evra.

Dug u dolarima je sada 8,133 milijarde dolara, a 2014. je bio 8,717 milijardi.

"U dinarima, ukupan dug je porastao sa 2,753 milijarde na 2.871 milijardi, što se očekuje na kraju 2018. U relativnom iznosu, kao procenat BDP-a, očekujemo da će dug pasti sa 62,8 odsto BDP sa stanjem 30. novembar na 61,8 milijardi krajem ove godine, što je samo 1,8 odsto iznad Mastrihta", precizirao je Vujović.

Povezane vesti:

Živković: EU stavila Srbiju na sivu listu zbog netransparentnosti poreskog postupka

(Beta, 07.12.2017)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Ministar finansija: Rast BDP od 3,5 odsto u 2018. godini realan

Novi magazin četvrtak, 7. decembar 2017.

Vujović: Srbija nije na crnoj listi Poreskih rajeva

Nova ekonomija četvrtak, 7. decembar 2017.

"Šire pogrešne informacije, Srbija nije na listi"

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.