Arhiva » Vesti » Blic 07.12.2017

Dačić, Čavušoglu i Crnadak: Politička saradnja dobra, da takva bude i ekonomska

Ministri spoljnih poslova Srbije, BiH i Turske Ivica Dačić, Igor Crnadak i Mevlut Čavušoglu saglasili su se danas u Beogradu da ove tri zemlje imaju veoma dobru političku saradnju, ali da je potrebno osnažiti ekonomske odnose.

Blic četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Srna

Dačić je rekao novinarima da su uspešne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, predsednika Srbije Aleksandra Vučića BiH, kao i današnji razgovori u Beogradu sa članovima Predsedništva BiH od velikog značaja za političku stabilnost zapadnog Balkana.

On je naveo da je danas dogovoreno da u prvoj polovini naredne godine u Turskoj bude održan trilateralni sastanak Srbije, BiH i Turske na najvišem nivou.

"Članstvo u EU je prioritet sve tri zemlje. Srbija podržava BiH i Tursku na tom putu, kao i zajedničko artikulisanje interesa u ovom procesu. EU je zajednički cilj uprkos nevoljnom prihvatanju daljeg proširenja Unije među članicama, kao i nezadovoljstvu zbog duplih standarda Brisela koji dovode do političkih sukobljavanja, a koji nemaju veze sa kriterijumima za članstvo u EU", istakao je Dačić.

On je naglasio da je trgovinska razmena Srbije sa BiH porasla za 15 odsto, a sa Turskom za 12 odsto.

"Za Srbiju su važni i turisti iz Turske, kojih je prošle godine bilo 84.000. Osim toga, BiH je lider po broju turista koji dolaze u Srbiju", kaže Dačić.

On je dodao da Srbija mora dugoročno da riješi pitanje snabdijevanja gasom i da zbog toga pomno prati situaciju u vezi sa izgradnjom turskog toka gasovoda.

"Srbija je zainteresovana da ima stabilne odnose sa Turskom kada je riječ o migrantskoj krizi", rekao je Dačić.

On je najavio da će naredne godine biti obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Turske i Srbije.

Crnadak je ocenio da su politički odnosi Srbije i BiH na visokom nivou i da su današnji razgovori predsednika Srbije i članova Predsedništva BiH bili plodotvorni.

"Izrazio bih žaljenje što je pažnju sa toga odvukla konferencija za novinare nakon sastanka. BiH će nastaviti da sarađuje sa Srbijom kada je reč o putu ka EU", istakao je Crnadak.

On je naglasio da su politički odnosi BiH i Turske veoma dobri, ali da je potrebno poboljšati ekonomske odnose, te je zahvalio Turskoj za najavljenu podršku izgradnji brzog puta Sarajevo-Beograd.

"Trasa je u našem dvorištu. Treba da smognemo snage, uprkos svemu, i nađemo odluku o trasi, te povežemo Beograd i Sarajevo", kaže Crnadak.

Čavušoglu je poručio da će Turska podržati projekat brzog puta Beograd-Sarajevo, kao i sve turske privrednike da investiraju u Srbiju i BiH.

"Postoje značajni projekti koje turski investitori realizuju u ove dve zemlje. Turska želi da bude prisutna u regionu kada je reč o ulaganju u energetiku. Dogovor sa Rusijom u vezi sa izgradnjom gasovoda biće koristan i za zapadni Balkan", rekao je Čavušoglu.

On je dodao da razume probleme u regionu, ali da je za prijateljstvo potrebno strpljenje.

"Svsni smo dvostrukih standarda na putu ka EU, svaki put kada je potrebno da se nešto spreči", istakao je Čavušoglu.

On je naglasio da će Turska pružiti podršku BiH na putu ka članstvu u NATO-u.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.

Turska finansira izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.