Arhiva » Vesti » Blic 07.12.2017

Savet Evrope opet poziva Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao vlasti u Srbiji da pod hitno preduzmu neophodne mere za usvojanje Zakona o "nestalim bebama" u cilju rasvetljavanja sudbine dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Blic četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug

Nacrt zakona koji već duže vreme čeka na usvajanje u Parlamentu neophodno je usvojiti bez daljeg odlaganja, s obzirom na vreme koje je proteklo od kada su bebe nestale u okolnostima sličnim slucaju Zorice Jovanović, ukazano je u zaključku Komiteta ministara.

Komitet smatra da je usvajanje tog zakonskog akta apsolutna neophodno da bi roditelji nestalih beba dobili informacije o sudbini beba, kao i individualnu odštetu.

U zaključku je napomenuto da će na sledećem sastanku Komiteta u martu 2018. biti utvrđeno da li je država Srbija ispunila ove obaveze i biti razmotrane da li treba preduzeti neke druge aktivnosti.

Ministarstvo pravde je nakon prethodnog poziva Srbiji da usvoji zakon u septembru, ukazalo da je ranija Vladausvojila Nacrt zakona i prosledila ga poslanicima Skupštine Srbije , ali je zbog formiranja nove Vlade premijerke Ane Brnabic predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

To je uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade ukazali su tada u Ministarstvu pravde.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Savet Evrope

©2018 Netmark d.o.o.