Arhiva » Vesti » Dnevnik 07.12.2017

Dvanaest nepoznatih pisama Miloša Crnjanskog u "Adligatu"

BEOGRAD: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, dobilo je 12 do sada nepoznatih pisama Miloša Crnjanskog Gvidi Tartalji, kao i devet prepisa Tartaljinih odgovora Crnjanskom.

Dnevnik četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug

Književnik Gvido Tartalja bio je urednik knjiga Miloša Crnjanskog koje je objavila "Prosveta".

Pisma su najvećim delom iz 1958. godine i tiču se objavljivanja novih dela, u njima se pretresaju lektorska i redaktorska pitanja, a sačuvane su i originalne koverte u kojima su stigla iz Londona.

Iako su pisma poslovnog karaktera, iz njihovog sadržaja povremeno provejava bliskost i strah od eventualnih cenzora.

Na više mesta Tartalja upozorava da mu ne stižu sva pisma, a Crnjanski na njegove nagovore da se vrati u Jugoslaviju kaže: "Prema tonu Vaših pisama, mislim da Vi nemate pojma o tome kako ja živim. I bolje. The rest is silence".

Na to se nadovezuje Tartaljina beleška: "Ni onda, ni docnije, nikada nisam, s obzirom na ono što je posle usledilo, objasnio sebi pravi smisao tih njegovih reči".

Sin Gvide Tartalje, poznati i omiljeni profesor književnosti na Filološkom fakultetu, Ivo Tartalja, jedan je od osnivača i donatora Udruženja "Adligat".

Inspiraciju da pokloni ova pisma dobio je posle čitanja knjige "U srcu Sumatre" Viktora Lazića, koja je nastala tako što je predsednik "Adligata", tada student, oduševljen poezijom Crnjanskog, iznenada i bez plana otputovao u Indoneziju, u prtljagu noseći jedino zbirku "Lirika Itake".

Želeo je da, na neki način, svog omiljenog pesnika koji nikada nije bio na Sumatri, "provede" ovim ostrvom i oživi sumatraizam na delu, a Tartalja je na divan način nagradio Lazićevu ljubav i privrženost velikom pesniku.

Udruženje "Adligat" od ovog meseca izdaje časopis "Srbija među knjigama" koji će postojati u elektronskom i štampanom izdanju.

Časopis će detaljno opisivati značajne materijale i priče koje uz njih dolaze, kao i intervjue sa donatorima, kako bi što više informacija o kulturnom blagu koje ova institucija poseduje ostalo sačuvano od zaborava.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Prosveta London

©2018 Netmark d.o.o.