Arhiva » Vesti » N1 Info 07.12.2017

CRTA: Građani o politici pričaju, ali slabo u njoj učestvuju

Izbori su za većinu građana i dalje jedina politička aktivnost u kojoj učestvuju, dok su između izbora uglavnom pasivni. To je jedan od zaključaka istraživanja organizacije CRTA i Ipsos stratedžik marketinga. Za politiku je donekle zainteresovana tek četvrtina građana, a sve je veći procenat onih koji ne veruju da mogu bilo šta da promene.

N1 Info četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Emina Kovačević

Izvor: N1

Da diskutuju o politici - građani Srbije vole i po kafanama i na slavama.

Kada sa reči treba da pređu na dela manje su aktivni. Istraživanje organizacije CRTA i Ipsos stratedžik marketinga pokazuje da skoro polovina građana o politici diskutuje, ali se tek 28 posto njih u neku aktivnost uključilo.

U taj procenat ne ulaze oni koji glasaju. Izbori su za većinu građana Srbije i dalje jedina politčka aktivnost.

Izborom razočarani, između izbora većina građana ipak potpuno je politički pasivna.

"Oni predaju skroz svoj život u ruke donosiocima odluka, bez ideje da dalje mogu da učestvuju u pritiscima na te donosioce odluka da nešto promene. I u tom smislu više gledamo na građane kao na podanike. Građani prosto ne veruju da mogu bilo šta da promene", izjavila je direktorka CRTA Vukosava Crnjanski.

U snagu i moć svog angažovanja veruju manje nego prošle godine.

Da mogu nešto da promene skretanjem pažnje medija ove godine veruje 11 posto manje građana nego prošle. Još manje njih veruje u efikasnost pritiska na parlament, dok svega osam posto građana smatra da problem može da reši kontaktiranjem poslanika u Narodnoj skupštini.

Pad građanskog entuzijazma za Dušana Spasojevića sa Fakulteta političkih nauka logična je posledica brojnih neuspelih građanskih akcija.

"Narodna inicijativa ni jedna nije ušla u parlament u pravom smsilu. Naprosto sistem je postavljen tako da političari dominiraju. Ono što je trend poslednjih godina to je da političari ignorišu ono što građani hoće", kaže Spasojević.

Političarima koji su politiku prisvojili za sebe - građani ne veruju. Svega osam procenata ispitanika smatra da političari uglavnom govore istinu, nijedan procenat da istinu govore uvek.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.