Arhiva » Vesti » Politika 07.12.2017

Više od polovine Romkinja uda se pre 18. godine

Neki od ključnih razloga za stupanje u maloletnički brak su podređen položaj žene, snažna uloga socijalnih normi poput kulta nevinosti, siromaštvo i nedostatak znanja o braku i seksu

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.

Više od 50 odsto Romkinja u Srbiji se uda pre navršene 18 godine a neki od ključnih razloga za stupanje u maloletnički brak su podređen položaj žene, snažna uloga socijalnih normi poput kulta nevinosti, siromaštvo i nedostatak znanja o braku i seksu, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja o dečijim brakovima u romskoj populaciji u Srbiji.

Predstavljajući nalaze istraživanja koje je sproveo Etnografski institut SANU, naučni saradnik te ustanove Ivan Đorđević kazao je da je istraživanje trebalo da omogući uvid u praksu maloletničkih brakova iz perspektive samih pripadnika romske zajednice.

„Nalazi istraživanja pokazuju da je ekonomski faktor čest motiv za maloletnički brak u romskoj zajednici, da se obrazovanje posmatra kao načelno poželjno, ali suštinski nepotrebno a za devojčice i nepreporučljivo, dok je udaja praktično posledica prvog seksualnog odnosa „, kazao je Đorđević na skupu u Beogradu.

Navodeći da je četiri odsto Romkinja rodilo dete pre navršene 15. godine a da je 43 odsto devojčica iz romskih naselja starih od 15 od 19 godina već udato, direktorka Romskog ženskog centra Bibija Slavica Vasić kazala je da su siromaštvo, neravnomerna raspodela moći, stereotipi i kontrola nad ženskim telima glavni uzroci maloletničkih brakova.

„Devojčice čine 73 odsto bračnih partnera mlađih od 14 godina. Stupanjem u brak, te devojčice odustaju od školovanja a i drastično se smanjuje mogućnost da se zaposle”, navela je Slavica Vasić.

Ona je ocenila da romska zajednica pokazuje otpor i da se zatvara prema pokušajima sa strane da se tema dečijih brakova otvori ali je i dodala da ni nadležne institucije nisu naročito zainteresovane za rešavanje tog problema.

Navodeći da su maloletnički brakovi u Srbiji karakteristični za najsiromašnije zajednice i ruralne sredine, direktor UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo ocenio je da začuđuje što je broj takvih brakova u porastu.

„Istraživanje nema za cilj da bilo koga stigmatizuje već da popuni praznine kada je reč o znanjima zašto se praksa maloletničkih brakova održala”, kazao je Sen Lo.

On je dodao da takva praksa ima negativne posledice ne samo po devojčice koje prerano stupaju u brak, već i po društvo u celini kroz povećanje izdataka za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Istraživanje je sproveo Etnografski institut SANU od marta do juna ove godine, metodom dubinskog intervjua i u njemu je učestvovalo 70 ispitanika iz romskih zajednica u Beogradu, Kragujevcu, Pirotu, Vranju i Novom Bečeju.(Beta)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.