Arhiva » Vesti » Večernje novosti 07.12.2017

U Srbiji manje od 1% zavisnih od igara na sreću

Jasmina Milašinović pedagog i psiholog bolnice u Drajzerovoj kaže da je naša zemlja u okviru svetskog proseka, kako pokazuju istraživanja

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.  |  M. Lj. P.

DO kvantitativnih pokazatelja zavisnosti od kocke isključivo se može doći relevantnim naučnim istraživanjima. U našoj zemlji postoji samo "Batutovo" istraživanje od pre više od tri godine. Kvantitativni pokazatelji ukazuju da se Srbija po broju zavisnika od igara na sreću nalazi u okvirima svetskog proseka.

Pročitajte još: Ispovest majke patološkog kockara

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije, kao i ona koja je naručila Evropska komisija, uz najnovije rezultate istraživanja engleske Državne komisije za igre na sreću pokazuju da se manje od jedan odsto punoletnih suočava sa mogućim problemima vezanim za zavisnost od igara na sreću dok se dodatnih jedan odsto može naći u potencijalnim problemima vezanim za igre na sreću

Ovim rečima Jasmina Milašinović, specijalni pedagog, rukovodilac Odseka za prevenciju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti iz Beograda, objašnjava sve učestalije, kako kaže potpuno neutemeljeno, medijsko licitiranje sa brojem osoba koji imaju problem sa zavisnošću od igara na sreću.

Pročitajte još: Klade se da mogu da pobede kockanje

Prema njenim rečima, svaki, pa i najmanji broj zavisnika je problem i mora mu se pristupiti veoma ozbiljno i odgovorno. Međutim, iznošenje brojki od nekoliko desetina, pa čak i stotina hiljada zavisnika je pogrešno i kontraproduktivno.

- Takvi podaci nisu validni, jer nisu potkrepljeni preciznim istraživanjima i predstavljaju samo proizvoljne procene određenih pojedinaca ili organizacija koji ih iznose - objašnjava Milašinovićeva, koja je, inače, bila i jedan od pokretača projekta "Moguće je prekinuti" u saradnji sa Udruženjem priređivača igara na sreću.

Pročitajte još: Bolesti zavisnosti: Fejsbuk kao nikotin

Od tada je prošlo sedam godina.

- Bio je to pionirski poduhvat UPIS-a, udruženja renomiranih srpskih priređivača igara na sreću, kompanija Mozzart i Meridian i Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Na početku je bilo raznih prepreka, ali i podsticaja. Međutim, korak po korak, projekat je zaživeo. Njegove glavne odrednice ušle su u Zakon o igrama na sreću, a UPIS i kompanije njegove članice su se profilisali kao lideri u regionu i šire kada je reč o odgovornom priređivanju igara na sreću.

Projekat u okviru kojeg je za sedam godina edukovano više od 3.500 ljudi, kaže Milašinovićeva, potvrdio je tezu da je ključ uspeha između ostalog i u saradnji sa drugim značajnim organizacijama i institucijama na lokalnom nivou u realizaciji preventivnih aktivnosti.

- Značaj Projekta "Moguće je prekinuti" je upravo u tome da se zavisnost od igara na sreću suzbija u nastajanju, ali i podiže društvena svest o mogućim rizicima koje sa sobom nosi igranje igara na sreću, da oni koji igraju, pre nego što započnu bilo kakvu aktivnost, budu upoznati sa rizicima. Takođe, bitno je i kako prepoznati ukoliko dođe do problema, šta uraditi i gde potražiti informacije ili pomoć.

ODGOVORNOST

EFEKTI Projekta "Moguće je prekinuti" su bili veoma uspešni - kaže Milašinovićeva. - Projekat je tokom ovih godina značajno podigao svest o potrebi jačanja društvene odgovornosti, posebno u domenu odgovornog priređivanja igara na sreću, zaštiti maloletnika i prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Prepoznat je i u Srbiji, ali i šire kao značajan preduslov za podizanje društvene odgovornosti na viši nivo. Potvrde za to su svakako pozivi da se projekat predstavi na brojnim stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu kao i činjenica da su ga prihvatili i priređivači u zemljama u okruženju. U Crnoj Gori je već počela realizacija, a do kraja godine trebalo bi da počne i u Republici Srpskoj.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.