Arhiva » Vesti » Blic 08.12.2017

Država opet organizuju omiljenu nagradnu igru u Srbiji, evo kad počinje

Drugi krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” u organizaciji države biće pokrenut krajem februara ili u martu, a za nagrade će iz budžeta biti izdvojeno 78,5 miliona dinara, otkriva “Blic”.

Blic petak, 8. decembar 2017.  |  S.Gavrić

Kako saznajemo, građane i ove godine očekuju vredne nagrade, stanovi, automobili, putovanja u inostranstvo, u domaće banje i na planine, bela tehnika i brojni drugi pokloni.

- Polako počinjemo sa pripremama nagradne igre koja bi po sadašnjem planu trebalo da se održi u februaru i martu. Uskoro će biti formirana radna grupa - kaže za “Blic” jedan od učesnika u organizaciji ove igre na sreću.

Prvobitni plan bio je da se u toku ove godine održe oba kruga nagradne igre, jedan u martu, a drugi u oktobru, ali se od toga odustalo zbog predsedničkih izbora i formiranja nove vlade. Premijerka Ana Brnabić je takođe potvrdila da država nije odustala od drugog kruga, već da će on biti održan 2018. godine.

Sudeći prema Nacrtu zakona o budžetu za 2018. to je izvesno jer je za organizovanje lutrije i dobar deo nagradnog fonda planirano 78,5 miliona dinara (oko 655.000 evra). Ta sredstva su opredeljena u okviru budžeta generalnog sekretarijata Vlade.

Prema rečima našeg sagovornika, građani će na vreme biti obavešteni kada mogu da počnu da sakupljaju i šalju fiskalne račune. Uskoro će biti poznata i pravila drugog kruga. Podsetimo da je prošle godine svaki učesnik trebalo da pošalje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, a da je minimum vrednosti na svakom računi bio 100 dinara.

U prvom krugu su podeljene 742 nagrade, među kojima i šest stanova u Beogradu, 50 automobila “fijat 500L”, porodična putovanja na Zlatibor, Staru planinu, putovanja u Pariz i Njujork... Nagradni fond u prvom krugu bio je vredan 135.344.181 dinar ili 1,09 miliona evra. Najvrednije nagrade, uključujući i šest stanova u Beogradu, tada su obezbeđene iz budžeta, dok su 690 nagrada male i srednje vrednosti obezbedila preduzeća okupljena u NALED-u.

U četiri izvlačenja na RTS-u izvučena su 742 potencijalna dobitnika. Na kraju su izdate 692 potvrde o dobitku, 32 nisu preuzete, dok 18 građana nije ispunjavalo pravila, s obzirom na to da se radilo o maloletnicima.

Ciljevi nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” su borba protiv sive ekonomije i podizanje svesti građana o značaju uzimanja fiskalnih računa. Organizatori nagradne igre su Vlada, Poreska uprava, NALED i Državna lutrija Srbije.

Promet povećan skoro osam odsto

Da je prvi krug nagradne igre dao dobre rezultate, pokazuju statistički podaci. Tako je u prvom kvartalu 2017. zabeležen rast ukupnog prometa preko fiskalnih kasa od 7,64 odsto u odnosu na isti period 2016. U Ministarstvu državne uprave kažu da je najveći skok, od čak 33,8 odsto, zabeležen kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija i najzastupljenija. Takođe, građani su tokom prva tri meseca 2017. podneli čak 47,3 odsto prijava za neizdavanje računa više nego u prvom kvartalu 201


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Budžet

©2018 Netmark d.o.o.