Arhiva » Vesti » Blic 08.12.2017

Srpski profesori osnivaju udruženje "Marinko Madžgalj" da bi podigli svest o podmukloj bolesti koja je usmrtila omiljenog glumca

Srpski pankreasni klub osniva Humanitarno udruženje „Marinko Madžgalj“ s ciljem podizanja svesti javnosti o raku pankreasa i pružanja mogućnosti lekarima da se usavršavaju u najboljim svetskim centrima.

Blic petak, 8. decembar 2017.  |  Ana Đokić

Na ovu ideju došao je prof. dr Dejan Radenković, predsednik kluba i izabrani član eminentnog Američkog udruženja hirurga FACS.

- Zajedno sa svojim kolegama, a pre svega prof. dr Srbom Kneževićem, doajenom srpske pankreasne hirurgije, došli smo na ideju da prvi put u Srbiji osnujemo humanitarno udruženje koje će biti vezano za lekarsko. Sve će biti transparentno, imamo Upravni odbor čija su tri člana iz Pankreasnog kluba, a dva su predložena od strane familije pokojnog Marinka Madžgalja. Cilj Udruženja, pored podizanja svesti i edukacije lekara, jeste da sačuvamo uspomenu na našeg poznatog glumca koji je preminuo jer kod njega karcinom pankreasa nije otkriven na vreme - objašnjava doktor Radenković.

Tumor pankreasa je bolest koja se teško dijagnostikuje, često se nakon lečenja vraća, a mogućnost za izlečenje ima svega 20 odsto pacijenata.

- Kada se kaže “tumor pankreasa”, svi pomisle na neizlečivu bolest, a mi imamo 20 odsto pacijenata koje je moguće operisati ako se bolest otkrije u ranoj fazi, što podrazumeva da se uklone tumor i pripadajući limfni čvorovi, tako da pacijenti imaju šansu da se kompletno izleče. Rak pankreasa se otkriva teško jer se nalazi iza želuca i poprečnog dela debelog creva i gotovo da je zalepljen za kičmu. Ultrazvuk ga ne vidi, jer je često pokriven gasovima, te je skener prva dijagnostička metoda kojom može dobro da se vidi - objašnjava profesor.

Kako se snimanje skenerom ne vrši kod svakog pacijenta, zbog zanemarivanja simptoma, rak pankreasa se uglavnom otkriva kasno.

- Ova vrsta raka nije česta. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 2014. godine obolelo je 466 žena i 588 muškaraca, a u istom periodu umrlo je 1.056 ljudi. U svetu godišnje oboli 337.000 ljudi. Oko 80 odsto ne može da se operiše, ali 20 odsto može, ne samo da se operiše, već i da se potpuno izleči - objašnjava naš sagovornik i dodaje da oni kod kojih je rak metastazirao, ne mogu biti operisani.

- Tamo gde je moguće ukloniti tumor lečenje traje oko devet meseci, a zatim se narednih pet godina prati stanje pacijenta - dodaje profesor.

Faktori rizika za ovaj rak su preterana upotreba alkohola i pušenje, a na bolest treba posumnjati ukoliko se dijabetes otkrije posle 65. godine, ako se oseća mučnina, gađenje, mali gubitak težine, a ultrazvuk i gastroskopija ne pokažu da ima drugih problema.

- Ljudi koji imaju genetske predispozicije, dva obolela rođaka iz prve linije, treba da idu na preventivne preglede. Najveća incidenca bolesti je između šeste i sedme decenije, mada postoje izuzeci kao pokojni Marinko. On je osećao bol u kičmi, a bolest je utvrđena tek kada je bol postao nesnosan, a tada je već bilo kasno - kaže profesor.

Upravo kako bi doktori bili obučeni da bolest prepoznaju na vreme, ideja je da Udruženje finansira odlazak mladih lekara u svetske centre na usavršavanja, nakon čega bi oni bili u obavezi da narednih pet godina rade u državnoj ustanovi.

- Doktori različitih specijalnosti bi išli na usavršavaje, a verujem da po dva lekara možemo da pošaljemo u narednih pet godina. Ja sam 2006. godine bio u Hajdelbergu u Nemačkoj kod profesora Markusa Bihlera, jednog od najpoznatijih stručnjaka za hirurgiju pankreasa na svetu. Za moje šestomesečno usavršavanje bilo je izdvojeno 6.000 evra. Za taj novac mi ne možemo da izlečimo nikog slanjem u prestižne centre, jer bi u tu svrhu trebalo izdvojiti najmanje 50.000 evra, ali možemo da stvorimo stručnjake koji će spasavati živote. U karijeri sam tri puta bio u inostranstvu na usavršavanju, u Engleskoj, Nemačkoj i u Njujorku, u jednoj od najboljih bolnica na svetu, i pomoći ću mlađim kolegama da i oni idu kod najpoznatijih svetskih imena. Moja deca, Vladimir i Maša, dve godine su bili bez tate dok sam se po svetu usavršavao, ali to je jedini put - ističe profesor.

Humanitarno veče za Marinka

S ciljem podizanja svesti o značaju raka pankreasa i promovisanja novoosnovanog udruženja, u ponedeljak, 11. decembra, u 20 časova u hotelu “Kraun plaza” biće organizovana donatorska večera.

- Zamišljeno je da kompanije koje žele da pomognu Udruženje kupe određeni broj ulaznica, da dovedu nekoliko svojih gostiju i druže se sa domaćinima iz javnog života, sporta i umetnosti, u prijatnoj atmosferi i prijateljskom raspoloženju. Od poznatih ličnosti biće prisutni Andrija Milošević, Tika Stanić, Gordan Kičić, Predrag - Gaga Antonijević, Sergej Trifunović, Dragan Bjelogrlić, Vuk Kostić, Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Radoš Bajić, Nenad Okanović, Nataša Ninković, Branimir Brstina, Dara Džokić, Vanja Grbić i Ognjen Amidžić, koji će pričati priče vezane za Marinka - kaže prof. Radenković.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.