Arhiva » Vesti » Blic 08.12.2017

Svetska banka daje 150 miliona dolara za jačanje Zapadnog Balkana

Izvršni direktor Svetske banke Kristalina Georgieva izjavila je danas da ta finansijska institucija priprema projekat vredan 150 miliona evra za jačanje regionalne integracije na Zapadnom Balkanu.

Blic petak, 8. decembar 2017.  |  Srna

- Uvođenje najnovijih tehnologija, kao i poboljšanje infrastrukture na graničnim prelazima olakšaće protok i trgovinu u regionu. Očekivane koristi od projekta su oko miliona dolara godišnje - rekla je Georgieva na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu" u Sofiji.

Obraćajući se učesnicima konferencije, bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je Balkan celina i da treba da ubediti Brisel da ne stvara probleme, već da donosi prosperitet.

- Politički smo već naučili lekcije. Sada građani žele da vide drugu fazu, a to je kakvu korist imaju od toga. Na nama je da radimo zajednički radi boljeg života svih ljudi u regionu - naglasio je Borisov.

Konferenciji je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da je za Srbiju prioritet završetak Koridora 10.

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uverenje da će izgradnja koridora osam i 10 približiti balkanske države evropskoj integraciji i da će pomoći ekonomskom razvoju.

U fokusu debata bile su mogućnosti za jačanje evropske integracije zemalja regiona i realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, što je i prioritet bugarskog predsedavanja Savetom EU.

Bugarska će predsedavanje EU preuzeti 1. januara 2018. godine.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.