Arhiva » Vesti » Večernje novosti 08.12.2017

Bitkoin vredi 15.000 dolara

Digitalna valuta za godinu povećala svoju vrednost 20 puta. Zbog ovakvog stalnog naglog rasta, pojedini stručnjaci upozoravaju da je kriptovaluta pred pucanjem

Večernje novosti petak, 8. decembar 2017.  |  I. S.

DIGITALNA valuta bitkoin danas je premašila granicu od 15.000 dolara. Vrednost kriptovalute rasla je nepojmljivom brzinom: sa 767 dolara pre godinu dana popela se pre mesec na sedam hiljada dolara, da bi se sada u odnosu na taj kurs više nego udvostručila!

Pročitajte još: Bitkoin 'rudari' potroše više struje nego manja evropska država

Zbog ovakvog stalnog naglog rasta, pojedini stručnjaci upozoravaju da je bitkoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada. Iako sve više prodavaca prima bitkoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja, a više kao roba - onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitkoina, sada bi imao skoro 20 puta više novca u tradicionalnim valutama.

Pročitajte još: Digitalnu valutu koriste kao grumen zlata

Ova valuta stvorena je pre deceniju kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Deo tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitkoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta.

Pročitajte još: Vrednost kriptovaluta premašila 200 milijardi dolara

KRAĐA U SLOVENIJI

PLATFORMA za rudarenje bitkoina sa sedištem u Sloveniji "Najs heš" je hakovana, a ukradeno je oko 4.700 bitkoina, čija je vrednost skoro 66 miliona dolara.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.