Arhiva » Vesti » Večernje novosti 08.12.2017

Izmene zakona o javnoj svojini Nema više plenidbe od bolnica

Izmene koje donosi novi zakon o javnoj svojini doneće značajne promene. Kao jedina mera preostaje blokada računa zdravstvenim ustanovama

Večernje novosti petak, 8. decembar 2017.  |  V. C. S. - D. I. K.

IZVRŠITELjI više neće moći da plene službena ili ambulantna vozila, krevete i aparate u bolnicama i domovima zdravlja! Ove novine predviđaju Izmene Zakona o javnoj svojini, koje se trenutno nalaze pred poslanicima.

U članu 16 izmenjenog Zakona decidirano se navodi: "Predmet prinudnog izvršenja ne mogu biti ni pokretne ni nepokretne stvari koje koriste zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova".

Usvajanjem ovog zakona biće stavljena tačka na velike polemike u javnosti koje je izazvalo nekoliko plenidbi imovine bolnica u unutrašnjosti, ali i nedavna otkazana plenidba imovine u KBC "Dr Dragiša Mišović". Posle četiri meseca neizvesnosti, tokom kojih je javni izvršitelj nekoliko puta najavljivao popis imovine poznatog bolničkog centra po pravosnažnoj izvršnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, Viši sud je u julu ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

PROČITAJTE I: Ukinuta-presuda-KBC-Dragisa-Misovic-sledi-novo-sudjenje

"Dr Dragiša Mišović" je Tanasijevićevoj, kao naslednici eksproprisanog a nikad isplaćenog placa od 12 ari, koji odavno nije u posedu bolnice, prema presudi trebalo da isplati 1,1 milion evra. Sa računa bolnice su pre godinu i po već skinuta tri miliona dinara i od tada je KBC, u kom se godišnje pregleda više od milion pacijenata, bio u blokadi.

MILIONSKI DUGOVI KOLIKO će jedino sredstvo koje ostaje poveriocima, blokada računa bolnice-dužnika, biti delotvorno, tek će se videti. Naime, prema podacima Komore zdravstvenih ustanova od pre mesec dana, 18 bolnica već je u blokadi. Dug zdravstvenih ustanova samo prema veledrogerijama iznosi 100 miliona evra.

Na meti plenidbe zbog dugova prošle godine bio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, kom su izvršitelji popisali deo voznog parka, na osnovu potraživanja Republike. Zavod je dugovao Poreskoj upravi oko 1,2 miliona dinara zbog neisplaćenih poreskih obaveza.

Šest službenih vozila zaplenjeno je prošlog novembra i Zdravstvenom centru Vranje, po sudskoj presudi u korist lekara Hitne pomoći dr Miloša Petruševića. On je potraživao neisplaćene zarade za čak četiri godine.

Kako će poverioci ubuduće moći da naplate potraživanja od bolnica i domova zdravlja ukoliko oni ne žele ili ne mogu da vrate dobrovoljno dug?

- Ukoliko budu usvojene Izmene Zakona o javnoj svojini, ubuduće bi se protiv zdravstvenih ustanova kao izvršnih dužnika izvršenje moglo sprovoditi na nekoj drugoj imovini. Na primer, na novčanim sredstvima na računu - kaže Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.