Arhiva » Vesti » Večernje novosti 08.12.2017

Suđenje „Firerovoj” grupi: Žandarmi zaboravili detalje

U Novom Sadu nastavljeno suđenje za incidente na antifašističkom skupu 2007. godine. Pripadnici MUP nisu mogli da kažu da li je među onima koji su bili među uhapšenima, bio i Nedeljko Pešić iz Šapca

Večernje novosti petak, 8. decembar 2017.  |  Lj. P.

NE sećamo se svih detalja sa skupa, jer je od tada prošlo deset godina.

Ovo su danas na suđenju izjavila trojica pripadnika novosadskog Odreda žandarmerije, koji su bili angažovani da obezbeđuju Antifašistički marš 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu kada je došlo do incidenata.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Policija zaplenika tri kilograma kokaina 650 tableta MDMA

Pripadnici MUP nisu mogli da kažu da li je među onima koji su bili na ogradi Doma vojske, a onda i među uhapšenima, bio i Nedeljko Pešić iz Šapca. On se tereti za izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti, na pomenutom skupu. Optužen je sa Goranom Davidovićem, neformalnim vođom zabranjenog "Nacionalnog stroja" kome se sudi u odsustvu.

PROČITAJTE JOŠ: AKCIJA U NOVOM SADU: Uhapšen zbog sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet za 10,9 miliona dinara

Stevica Ljukovčanin, iz novosadskog Odreda žandarmerije, ističući da se ne seća detalja, rekao je da je video da su momci koji su bili u dvorištu Doma Vojske bežali iz dvorišta, ali da nisu išli prema koloni koja je tuda prolazila.

U ITALIJI OPTUŽENI Goran Davidović već izvesno vreme sa porodicom živi u Italiji. Zbog neodazivanja na sudske pozive, još 24. septembra 2009. godine je odlučeno da mu se sudi u odsustvu.

- Sa pozicije na kojoj sam stajao, mogao sam da vidim bacanje nečega, a da li su ti predmeti poleteli iz skupa prema Domu vojske, ili su oni bačeni preko kolone, ne mogu da se setim - rekao je Ljukovčanin. - Incident nije počeo iz Doma vojske.

Njegov kolega Branko Oklobdžija, takođe se ne seća pojedinosti. U Dom Vojske su ušli po naređenju nadređenih. Bojan Popović, treći žandarm koji je bio angažovan na obezbeđenju skupa, bio je u patroli u kolima u centru gde je bilo okupljanje učesnika marša, a kada im je javljeno da je u Domu vojske sumnjiva grupa, otišli su tamo.

- Video sam da je počeo verbalni sukob mladića u Domu vojske i ljudi iz kolone - izjavio je ovaj svedok. - Usledilo je bacanje raznih predmeta, flaša, transparenata, ali ne znam ko je prvi počeo.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. februar 2018.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

žandarmerija Novi Sad Kokain MUP

©2018 Netmark d.o.o.