Arhiva » Vesti » Blic 11.12.2017

Odbor razmatrao 918 amandmana na budžet, usvojen Martinovićev

Skupštinski Odbor za finansije razmatrao je danas 918 amandmana na Predlog budžeta za 2018, a prihvatio je samo amandman šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića na član 8 koji se odnosi na kredit za izgradnju autoputa Ljig - Preljina i subvencije Naconalnoj korporaciji za osiguranje kredita.

Blic ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Tanjug

Odbor za finansije podneo je dva amandmana radi usklađivanja člana 1 i člana 5 Predloženog budžeta za 2018. godinu sa prihvaćenim amandmanom Aleksandra Martinovića.

Predsednica odbora Aleksandra Tomić rekla je Tanjugu da se amandman Martinovića odnosi na učešće Srbije u azerbejdžanskom kreditu za izgradnju puta Ljig-Preljina, kao i na povećanje subencija Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, među kojima je i kupovina prvog stana.

Na predloženi budžet za 2018. ukupno je podneto 918 amandmana, a osim Martinovićevog, svi ostali amandmani su odbijeni.

Odbor je danas razmatrao ukupno 1.899 amandmana, koji su podneti i na predlog budžeta i na još 12 zakona, na sednici na kojoj se žustro polemisalo o motivima poslanika za podnošenje velikog broja amandmana.

Dok su članovi odbora iz opozicije - DS, D JB i DS S, negodovali što su poslanici vladajuće koalicije podneli veliki broj amandmana kako bi se, kažu, “potrošilo” vreme na sednici i obesmislila i onemogućila rasprava o amandmanima opozicije na budžet, vladajuća većina poručuje da ima ista prava kao opozicija, pa i pravo da podnosi amandmane.

Šef poslaničke grupe D JB Saša Radulović rekao je da su poslanici vladajuće koalicije podneli amandmane koji “zvuče kao sastavi učenika u školi, a ne kao amandmani na budžet”, da na odboru uopšte ne obrazložu svoje predloge, da je njihove amandmane odbila vlada, te da oni sami neće za njih glasati.

“Izgleda kao da se vladajuća većina boji rasprave o amandmanima opozicije na budžet”, smatra Radulović, koji kaže da poslanici vladajuće koalicije “glasaju na zvonce”.

Reagovao je poslanik SNS Veroljub Arsić koji navodi da je na delu zamena teza, ističući da su svi poslanici jednaki i imaju ista prava, da može da se debatuje o tome da li su amandmani dobri ili loši, ali da opozicija ne može da traži od poslanika većine da ćute.

“U sredu smo ceo dan slušali predloge opozicije za dopunu dnevnog reda, to njihovo pravo smo poštovali, dozvolite da imamo ista prava kao i svaki drugi poslanik, podneli smo amandmane i hoćemo da popravimo predloge zakona, hoćemo da pohvalimo predlagača. Da li se nekome to sviđa ili ne, to je njegov problem”, kaže Arsić.

Poručuje da vreme za raspravu u parlamentu ne određuje vladajuća većina već glasovi birača na izborima.

“Mi smo loši koji smo podneli 30, a dobri su oni koji su podneli 1.800 amandmana. Ne mogu da prihvatim takvu tezu”, ističe Arsić i navodi da niko nikoga ne želi da ućutka u parlamentu.

Poručio je da opozicija nema “monopol nad govornicom”, te da u nedostatku političkih argumenata, dobar deo opozicije pribegava “priči o diktaturi i zvoncetu”.

Poslanik vladajuće koalicije iz SDPS Vladimir Marinković kaže da je pravo svakog poslanika da podnese amandman, te podsetio da vladajućoj koaliciji nije bilo prijatno da sluša potpuno iste amandmane Radulovića na zakone iz oblasti obrazovanja.

“Danima smo vas slušali kako obrazlažete istovetni tekst istih amandmana”, dodaje Marinković i ističe da poslanici vlasti ozbiljno rade i razmatraju amandmane, a da je za predstave zadužen Radulović.

“To je juče pokazao i (poslanik D JB) Dušan Pavlović”, rekao je Marinković.

Uključio se i ministar finansija Dušan Vujović, koji je rekao da “sat i dvadeset minuta još nismo imali priliku da kažemo bilo šta” o amandmanima, te da su i poslanici D JB podneli amandane u kojima se ponavlja isti tekst sa malim izmenama.

“Podučite me ako ne razumem - opcije su ili da prihvatimo ili odbijemo amandmane”, kaže Vujović i dodaje da razume diskusiju Radulovića ali da se ona odnosi na raspravu u plenumu, a ne na raspravu na odboru.

Vujović je burno reagovao na kritike Radulovića zbog “loše ekonomske politike” vlade, navodeći da je Radulović ponovio “od reči do reči” ono što je rekao u načelnoj raspravi o budžetu na sednici parlamenta, iznoseći ”paušalnu analizu”.

“U formi kvazinauke ponavljate notorne gluposti”, rekao je Vujović Raduloviću, koji je je negodovao, ocenjući da je ponašanje ministra “sramotno” i da je za opomenu.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Vujovićeva penziona teorija relativiteta

Politika ponedeljak, 11. decembar 2017.

Vujović u Skupštini: Bonusi ne znače rebalans

RTV ponedeljak, 11. decembar 2017.

Ključne reči

Osiguranje Krediti Budžet Ljig SNS

©2018 Netmark d.o.o.