Arhiva » Vesti » Blic 11.12.2017

Petrič: Vučić voljan da reši pitanje Kosova, to je istorijska prilika za EU

Nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Volfgang Petrič, izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da je "voljan da se pozabavi i reši kosovsko pitanje" i da "EU mora da prepozna istorijsku priliku" za to.

Blic ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Tanjug

U intervjuu za "Dojče vele" (DW), Petrič je kazao da su za rešavanje sukoba Beograda i Prištine "neophodni iskreni razgovori" i da "Brisel mora da kao prioritet stavi odnose država Zapadnog Balkana s Evropskom unijom".

Na konstataciju novinarke da je rekao da se "danas nalazimo pred istorijskom prilikom za rešavanje kosovskog pitanja" i pitanje šta podrzumeva pod time, Petrič je odgovorio da "misli da je izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu signal da je on sada voljan da se pozabavi i reši kosovsko pitanje".

"Ovo predstavlja neku vrstu istorijske prilike za rešavanje poslednjeg preostalog sukoba u bivšoj Jugoslaviji, konkretno se radi o odnosima Srba i Albanaca na Kosovu. EU treba da prepozna veliku priliku za rešenje ovog pitanja", rekao je Petrič.

Upitan šta bi Brisel trebalo tačno da uradi, Petrič je kazao da bi "Brisel trebalo da inicira novi politički proces i prevaziđe osećaj rutine koji se uvukao u razgovore Beograda i Prištine".

"EU bi trebalo da se usredsredi na rešenje ovog pitanja u naredne dve godine. S tim u vezi, možda bi bilo neophodno poveriti mandat cenjenom stručnjaku koji poznaje situaciju u regionu sa ciljem kretanja ka rešenju. Trebalo bi razmisliti i o tome šta bi Srbija mogla da dobije i kako da bude motivisana da istinski primeni ovaj istorijski korak", naveo je Petrič.

On je ocenio da bi "bilo važno da se Srbija ne oseti pod pritiskom koji dolazi spolja da prihvati nešto, ali da se takođe angažuje u debati na domaćem nivou o tom pitanju što bi dovelo do sporazuma koji obe strane istinski prihvataju".

Po Petriču, "Srbima treba dati ponudu".

"Ona mora da uključuje garanciju zaštite etničkih manjina i po mogućstvu bilateralni sporazum koji i Beograd i Priština mogu da prihvate, na primer kada se radi o ponovnom iscrtavanju granica", kazao je Petrič.

On je dodao da su "razgovori Srbije i EU već prilično odmakli".

"Bilo bi veoma važno jasno ukazati da bi prevazilaženje kosovskog pitanja učinilo pristupanje Srbije EU mnogo verovatnijim u godinama koje dolaze. Ovo bi trebalo da se događa paralelno s angažovanjem Srbije u debati na domaćem nivou o Kosovu. Preostalim otvorenim pitanjima - od kojih je Kosovo centralno - trebalo bi se pozabaviti ili rešiti ih pre 2019, kada nova Evropska komisija preuzima vlast u Briselu", rekao je Petrič.

On je objasnio da bi "cilj bio da nova EU administracija načini plan pristupanja EU država Zapadnog Balkana i da ga onda brzo primeni".

Prema njegovim rečima, "Vučić je uspeo da pridobije dosta poverenja u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, posebno u kontekstu izbegličke krize iz 2015. i 2016. godine".

"Pokazao je da je neko na koga može da se računa kada je u pitanju suočavanje sa teškim izazovima", kazao je Petrič.

On je naveo da je, s druge strane, Kosovo "duboko podeljeno" i "na ivici propasti, posebno u poređenju sa Srbijom, koja se veoma snažno razvila, kako ekonomski, tako i generalno".

"Priština mora da konačno učini ustupke srpskoj zajednici na Kosovu. Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština potpisan je pre toliko godina. Potrebno je da se taj sporazum konačno primeni. Verujem da je to obaveza Prištine", rekao je Petrič.

Na pitanje o "ulozi Tirane", Petrič je odgovorio da je "albanski premijer (Edi Rama) jasno zainteresovan za pronalaženje rešenja".

"On ima sjajan odnos sa Vučićem. To je nešto što je odnedavno. Mislim da to može da bude od izuzetne pomoći. Albanija ne treba da samo drži stranu Kosovu. Po mom mišljenju, bilo bi veoma korisno ukoliko bi Beograd i Priština zapravo postigli jedan sporazum. Ne bez konsultovanja drugih, naravno. To bi moglo da ima motivacioni efekat. Albanija bi mogla da odigra važnu ulogu", zaključio je Petrič za DW.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Petrič: Vučić voljan da reši Kosovo

RTV ponedeljak, 11. decembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.