Arhiva » Vesti » Danas 12.12.2017

Nebojša Čović: Optužen "u pokušaju"

Danas utorak, 12. decembar 2017.  |  Piše: Zoran Pavić Piše: Marija

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je, četvrti put, optužnicu protiv Nebojše Čovića i više osoba koji se sumnjiče za zloupotrebe prilikom kupovine stanova i gradnje objekata za raseljena lica s Kosova i Metohije.

Prethodna tri puta i nakon dopuna sud optužnicu nije potvrdio. Čović je od decembra 2000. do avgusta 2005. godine bio šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Vest "po sebi" zvuči bajato, nikad do javnosti nije stiglo šta se to u optužnicama menjalo, od one prve do ove četvrte, sam Čović je svaki put negirao da ima veze sa bilo kakvim malverzacijama, tvrdio da je Centar sve radio po zakonu. Kako je to u Srbiji uobičajeno, i Čović je "pokušaje" optužnice kvalifikovao kao nameru nekoga ili nekih da ga diskredituju, iz političkih ili sportskih razloga, pretpostavljamo. Neko to, valjda, s vremena na vreme, zapreti "fiokom" da bi, u ovom slučaju Čovića, "upozorio", "primirio" ili "usporio", "dao mu do znanja" ili nešto slično.

Nebojša Čović, inače, u političkim vodama slovi za neuništivog. Bio je na vlasti još za vakta Slobodana Miloševića, gradonačelnik Beograda čak. Kasnije je osnovao Demokratsku alternativu, ušao u DOS i posle 5. oktobra se na vlast vratio i to na velika vrata kao vicepremijer u Đinđićevo vreme. I kada se iz politike formalno izvukao, nisu ga prestali smatrati uticajnim, iako bez političke funkcije, slovio je kao veoma blizak aktuelnom predsedniku, još kad je on bio prvi potpredsednik i premijer. Poverenje Vučića u njega pokazalo se kad je uz DŽajića na čuvenoj ponoćnoj sednici doveden da spasava FK Crvena zvezda, a kasnije i kada je preko "restrukturiranja" preveo istoimeni košarkaški klub od velikog dužnika do redovnog evroligaša.

Zašto se baš sada ponovo odškrinula "fioka" o parama koje su "nestale" pre više od decenije, čaršijski se tumači nedvosmisleno: još pretprošlog leta Čović se navodno zamerio Aleksandru Vučiću jer nije dozvolio da njegov brat Andrej kao potpredsednik KK CZ vodi glavnu reč. I što je sve lovorike zbog uspeha kluba prigrabio za sebe, u zemlji Srbiji, u košarci koja ne može da opstane bez sponzora, u našem slučaju državnih ili paradržavnih. Brujalo je prošle sezone dok se dugovalo igračima, brujalo je i letos kad je ceo tim prodat, a škrtarilo se na pojačanjima da je Vučić zavrnuo slavinu i da će pustiti Čovića niz vodu.

Da li ćemo konačno saznati gde su "kosovske" pare i ima li tu Čovićeve odgovornosti, ili smo svedoci spuštanja na zemlju privrednika koji se bavi proizvodnjom limenki, ali i košarkaša u istoimenim "fabrikama", i za šta od ta dva postoji "politička volja".

Nekadašnji predsednik KSJ, sada prvi čovek KK Crvena zvezda, sledećeg jula će napuniti 60 godina, oženjen je Vesnom i sa njom ima kćerku Tijanu i sina Filipa. Početkom juna 2014. godine imao je sukob sa novinarom Dejanom Anđusom i sudski proces o tome je još u toku.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.