Arhiva » Vesti » Blic 13.12.2017

Pet pitanja za nadležne: Porodica žene zaražene HIV-om preko transfuzije krvi traži odgovore

Porodica žene, koja je inficirana HIV-om nakon primljene transfuziju krvi, smatra da ovaj slučaj nikako nije završen i pozvala nadležnog javnog tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti i otkrije da li je bilo propusta, a da će oni svakako sarađivati.

Blic sreda, 13. decembar 2017.  |  Sonja Todorović , Zlatko Čonka

Porodica u šoku, želi da se skine stigma sa njih

- Kada se urade infektološka i sva druga veštačenja i kada prikupimo svu dokumentaciju u dogovoru sa porodicom odlučićemo koje ćemo dalje korake preduzeti. Moji klijenti su izbezumljeni i u stanju potpunog šoka i trenutno žele samo da se skine stigma sa njih, odnosno da ljudi vide da su oni zdravi i da u njihovoj porodici, osim pokojnice, niko nije zaražen virusom HIV – objašnjava advokatica Gordana S. Kovačević..

Članovi porodice pokojne žene, inače, ne kažu da je razlog za sve što se dogodilo ljudska greška, jer će to ostaviti da utvrdi nadležno tužilaštvo i drugi državni organi, ali smatraju da je u pitanju namera da se sve što pre zaključi i okonča, pa se ne zna da li je slučaj pre otvoren ili je zvanično zatvoren, kažu u advokatskoj kancelariji Kovačević Orlić iz Novog Sada.

Zbog toga je porodica preminule žene postavila pet pitanja, na koja želi da dobije odgovor od nadležnih:

1. Odakle podatak da je pokojna preminula od osnovne bolesti, kada obdukcija uopšte nije rađena, i od koga su dobili podatke da je lečena najsavremenijim metodama?

2. Kojom, kakvom i koliko starom aparaturom i kakvim testovima i koje generacije je testirana krv, koju je pokojna žena kroz transfuziju primila? Koja generacija testova se primenjuje u regionu? Da li su ispoštovana sva pravila dobre laboratorijske prakse i analize, a posebno da li je svaki rezultat urađen prema uputstvu proizvođača testa, te kako su i na koji način ovo ispitali?

3. Kada su mislili da porodicu preminule žene pozovu da se testira na HIV virus? (porodica se inače testirala o svom trošku i svi su negativni na prisustvo virusa)

4 Kome i kada da se obrate i zatraže pre svega psihološku pomoć i podršku, kako ne bi plaćali privatne psihijatrijske tretmane?

5. Zbog čega su izašli u javnost i sa čitavom pričom produbili njihovu duševnu bol i patnju?

Porodica preminule žene poručuju da više nemaju šta da izgube, ali da su stigmatizovani, jer njihov identitet više nije tajna za lokalnu sredinu u kojoj žive.

Inače, porodica žene iz Južnobačkog okruga, koja je preko transfuzije krvi zaražena HIV virusom i koja je kasnije preminula, obratila se javnosti tvrdeći da je nesrećna žena inficirana u martu, a da su oni o svemu tome obavešteni šest meseci kasnije - i to dva dana nakon što je ona sahranjena.

Podsećanja radi, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović rekao je da je žena sa teritorije Južnobačkog okruga, zaražena ove godine HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere.

On je na pitanje kako je moglo doći do ovakvog propusta, odgovario da propusta u zdravstvenoj službi nije bilo "što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja" ovog događaja.

Direktorka Zavoda: Protiv "praznog prozora" ne možemo ništa, rizik postoji

I direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, dr Radmila Jovanović danas je naglasila da su nadležni iz Ministarstva zdravlja i inspekcijskih službi utvrdili da nije bilo propusta u radu ove institucije, koja je inače, uzela i dalje distribuirala bolnici krv zaraženu HIV-om.

Ona ističe da se u "periodu prozora" laboratorijskim testiranjem infekcija ne može utvrditi.

- Svi serološki testovi imaju takozvani "period prozor" koji obuhvata period od trenutka inficiranja osobe do momenta mogućnosti serološkog utvrđivanja te infekcije. U cilju skraćenja “perioda prozora” u svetu se od 1999. godine uvodi molekularno testiranje davalaca krvi na virus HIV-a i hepatitisa B i C. Istovremenim serološkim i molekularnim testiranjem davalaca krvi rizik prenosa krvnoprenosivih infekcija je minimiziran, ali ne i eliminisan. U transfuzijskom lečenju, za sada, ne postoji nulti rizik – posetila je dr Jovanović.

Prema njenim rečima, testiranje markera infekcije virusom HIV-a u našoj zemlji je uvedeno 1985. godine i ono se radi najsavremenijim testovima četvrte generacije koji se koriste i u svetu.

Dr Jovanović kaže i da svaki davalac krvi mora da popuni upitnik pre davanja krvi. U njemu se nalaze pitanja vezana za zdravstveno stanje i rizično ponašanje, a od davaoca se očekuje da odgovori iskreno i tačno.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad HIV

©2018 Netmark d.o.o.