Arhiva » Vesti » Blic 13.12.2017

Traže zemlju od RS da prošire poslove: Neophodna zaštita domaće proizvodnje u Semberiji

Semberski poljoprivrednici spremni su za tržišnu utakmicu sa konkurencijom tako što unapređuju poljoprivrednu proizvodnju i uvode moderne tehnologije.

Blic sreda, 13. decembar 2017.  |  S.R. Mrkonjić

Navode da podsticaje koje dobijaju mnogo znače, ali i da se nadaju da će u narednom periodu biti omogućena koncesija državnog zemljišta.

Ističu da se mora zaustaviti prekomerni uvoz, osnažiti zadrugarstvo i uvesti klasteri radi veće konkurentnosti na tržištu.

Poljoprivredna proizvodnja jedan je od strateških pravaca razvoja Semberije gde je registrovano više od 13.000 poljoprivrednih gazdinstava. Godišnje se na ovom području proizvede 12.500 bikova kao i 100.000 tovnih svinja.

Podsticajne mere Vlade RS dovele su do zavidnih rezultata i to gde su mala poljoprivredna gazdinstva prerasle u komercijalna. Stabilna su i samoodrživa, a među njima je i porodica Arsenović, koja se bavi povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom.

Jovan Arsenović iz sela Batkovića kaže da njegovo poljoprivredno gazdinstvo ostvari godišnje oko 25.000 KM podsticaja.

– Najviše novca dobijemo za proizvodnju mleka, priplodne junice i tov junadi. Te pare koristimo za kupovinu obradive zemlje i mehanizacije – kaže ovaj uspešni poljoprivrednik.

Arsenovići obrađuju 350 dunuma zemljišta, a pošto planiraju da proširuju stočni fond, povećaju broj muznih grla i junadi za tov i priplod potrebno im je još 500 dunuma. Do zemlje, međutim, nije lako doći jer je zakup nesiguran, pa čekaju da se počne deliti državno zemljište.

Poljoprivrednici navode da bi im od koristi bila i elektrifikacija oranica, jer su letos potrošili oko 2.000 litara goriva za navodnjavanje. Kada bi pumpe za zalivanje pokretali električnom energijom smanjili bi troškove, smatra Dragan Arsenović koji ovog leta navodnjavao sedam hektara oranica.

– Kada bi mogli da obezbedimo navodnjavanje za sve oranice imali bismo veću računicu. Moja procena za nekih 20 do 30 odsto bila bi jeftinija proizvodnja - kaže Dragan.

Jedna od mera zaštite domaće proizvodnje jeste i sprečavanje prekomernog uvoza, upozorava veterinar Dragan Knežević.

- Treba doneti odluku da se u određenom periodu kad domaći poljopivredni proizvodi stižu na tržište, zabrani uvoz istih iz drugih zemalja. Pri tome možemo izbeći nesuglasice vezano za CEFT sporazum i sve druge regionalne sporazume koji su potpisani - kaže Knežević.

Osnažiti zadrugarstvo

U narednom periodu se i osnaživanjem zadrugarstva i promovisanjem i uvođenjem klastera može postići veća konkurentnost na tržištu i unaprediti poljoprivreda, koja ide uzlaznom putanjom.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Koncesija

©2018 Netmark d.o.o.