Arhiva » Vesti » Dnevnik 23.12.2017

Mesto u kom se tradicija čuva od zaborava

Iako selo Bajša u opštini Bačka Topola broji oko dve hiljade stanovnika, matičar kaže da venča tek desetak parova godišnje.

Dnevnik subota, 23. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Ovo mesto pretežno čine Mađari, Srbi i Slovaci, različiti običaji i kultura doprineli su tome da Bajša bude puna dešavanja tokom cele godine zbog velikog broja udruženja i organizacija, koje neguju tradicije, običaje, ali i sport.

Najaktivnija udruženja Bajše su „Etno“, Kulturno-umetničko društvo „Bratstvo“, „Vinski red telečke visoravni“, „Sveti Dimitrije“, „Kadarka“, Lovačko druptvo „Fazan“ i mnoge druge.

Etno je društvo za negovanje tradicija i rukotvorina, a tokom godine organizuje razne kurseve i kampove na kojima se uči izrada rukotvorina. Etno kuća nalazi se u Ulici Blatna 21 u kojoj se nalaze mađarska i srpska soba, dok se u istoj ulici pod brojem 40 nalazi slovačka soba.

„Etno kuća ima i pozornicu, gde se održavaju razne priredbe, a poznato je i da se spremaju razna tradicionalna jela“, kaže direktorica Turističke organizacije Bačka Topola Danica Vrekić.

Kulturno-umetničko društvo Bratstvo neguje seoske običaje, folklor, narodnu muziku i rukotvorine, a svoj rad prikazuje na brojnim manifestacijama.

„Najvažnije manifestacije ovog društva su „Bajšansko prelo“, Izložba rukotvorina i „Bajšanski Betlehem“, kaže Vrekić.

Bajšansko Prelo podseća je od 2006.godine preraslo u međuopštinsku, a potom i međunarodnu manifestaciju sa oko 350 učesnika koji dolaze iz Mađarske, Slovačke i Hrvatske.

„Na Prelu se svi podsećaju starih običaja, u narodnim nošnjama učestvuju u raznim takmičenjima, prave se tradicionalna jela i kolači i organizuju mnogobrojne izložbe rukotvorina, slika, ali i alatki koje su se nekad koristile“, kaže Vrekić.

M.Sć

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Bačka Topola Parovi Bačka

©2018 Netmark d.o.o.