Arhiva » Vesti » Dnevnik 27.12.2017

Bogata istorija verskih objekata u Bačkoj Topoli

BAČKA TOPOLA: Rimokatolička crkva Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli sa visinom tornja od 72,7m je najviša katolička crkva u Srbiji. Sa kapacitetom od 5.000 ljudi jedan je od naijmpresivnijih primera sakralne arhitekture na teritoriji naše zemlje.

Dnevnik sreda, 27. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Crkva u neogotskom stilu završena je 1906. godine. Sagrađena je poo planovima Ferenca Rajhla. Interesantno je da je prilikom izgradnje stubova korišćen armirani beton, što je bio novitet u tadašnje vreme i predstavlja veliku vrednost crkve.

U samoj Bačkoj Topoli se takođe nalazi Pravoslavni hram posvećen Sv. Proroku Iliji, koji je izgrađen u neovizantijskom stilu i ukrašen je ikonama sa početka 19.veka. Najvrednije ikone je naslikao majstor Klajić 1855.godine.

Direktorica Turističke organizacije Bačka Topola Danica Vrekić kaže da je Bačka Topola poznata i po rimokatoličkoj crkvi Srce Isusovo.

"Izgradnja je počela 1990.godine, a interesantno je to da je gotovo u celini sagrađena od dobrovoljnih priloga", kaže Vrekić.

U Mesnoj zajednici Bajša, koja se nalazi na samo šest kilometara od Bačke Topole, već duže od 250 godina zajedno žive Srbi, Mađari i Slovaci, a u dugom periodu zajedničkog života posebno se ističe tradicija tolerancije i međusobnog uvažavanja uz očuvanje nacionalnih verskih obeležja, koji se u selu neguju sve do danas.

"U selu postoje tri crkve: pravoslavna, katolička i evangelistička, a pravoslavni hram posvećen Svetom Velikomučeniku Dimitriju iduće godine puni 200 godina postojanja Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značajam, a ikonostas je delo Jovana Klajića iz 1858.godine", kaže Vrekić.

Temelji Evangelističke crkve u Bajši su položeni između 1820. i 1825.godine. Ima mnogo zajedničkih osobina sa pravoslavnom crkvom pa je moguće da je ista osoba projektovala i ovu crkvu.

Rimokatolička crkva Uznesenja Bogorodice u Bajši sa poznobaroknim stilskim odlikama izgrađena je između 1760. i 1770. godine. U crkvi se čuva više značajnih umetničkih dela.

Pačir, koji se nalazi na 20 kilometara od Bačke Topole, je mesto sa 3000 stanovnika i čak četiri crkve.

"U Pačiru se nalaze pravoslavna, katolička, reformatorska i baptistička crkva, što je zanimljivo u odnosu na broj stanovnika koji tu žive", kaže Vrekić.

Pravoslavni hram posvećen apostolima Petru i Pavlu u Pačiru osnovan je 1777.godine. U početku je bila brvnara, a današnji oblik ima od 1891.godine. Hram je izgrađen u baroknom stilu.

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta u Pačiru je izgrađena 1824.godine. U tornju crkve se nalaze tri zvona.

Reformatorska zajednica u Pačiru je osnovana 1786.godine, a zgrada reformatorske crkve je izgrađena 1834.godine.

"U Karađorđevu se nalazi pravoslavni hram posvećen velikomučeniku caru Lazaru, koji je osveštan 2010.godine", kaže Vrekić.

Zanimljivo je i da je pravoslavna crkva Silazak Svetog Duha na apostole u Gornjoj Rogatici sagrađena ja za samo 96 dana 2010.godine.

"Opština Bačka Topola poznata je još i po pravoslavnoj crkvi Prenos moštiju Svetog Nikolaja Miriklijskog u Bačkom Sokolcu, zatim rimokatoličkoj crkvi Blažene device Marije u Staroj Moravici, koja je podignuta 1844.godine, dok je reformatorska crkva u tom mestu podignuta 1822.godine i pod zaštitom je države kao spomenik kulture", kaže Vrekić i dodaje da se u Staroj Moravici nalazi i baptistička crkva.

U Mesnoj zajednici Gunaroš nalazi se još i rimokatolička crkva Rođenje Marijino, dok je Novo Orahovo poznato i po crkvi Presvetog spasitelja.

M.Stakić

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Bačka Topola Bačka

©2018 Netmark d.o.o.