Arhiva » Vesti » Dnevnik 27.12.2017

Kuća Ungar imala prvo kupatilo u selu

STARA MORAVICA: Kuća Ungar u Staroj Moravici važi i danas za jednu od lepših u ovom selu i nosi status dobra pod prethodnom zaštitom.

Dnevnik sreda, 27. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Kuća na Pačirskom putu bila je vlasništvo veleposednika Bele Ungara, čija je porodica dala značajan doprinos razvoju sela.

Stara Moravica danas broji oko 5000 stanovnika, i spada u veće mesne zajednice Opštine Bačka Topola.

Porodica Ungar je učestvovala u društvenom životu sela, pomagala inicijativce verskih zajednica, ali i sve što je na neki način moglo pomoći razvoju sela.

Ova kuća imala je prva kupatilo u celom selu, tako što je kišnica skupljana u bazenu pored terase, a voda ručno ispumpavana u rezervoar na tavanu, odakle je kroz cevi tekla do bojlera na čvrsto gorivo, a zatim do slavine i toaleta.

Pored ove kuće, izgrađena je još jedna, koja je takođe pripadala porodici..

Poslednji stanovnik kuće Ungar, a ujedno i poslednja osoba jevrejske vere u selu bila je Alisa Lederer, devojačko Ungar. Ona je bila supruga barona Bernarda Lederera i doživela je deportaciju 1944.godine.

U poslednjim godinama života o njoj su se starali reformatorski protojerej i njegova supruga, koji su je i sahranili na Jevrejskom groblju u porodičnoj grobnici.

Nakon toga je Baptistička crkva kupila kuću koja je bila u lošem stanju i od nje napravila misionarski centar.

Renoviranje zgrade završeno je 2006. godine, kada je obnovljena i fasada.

M.Sć

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.