Arhiva » Vesti » Dnevnik 06.01.2018

Kod Žitišta novo trovanje divljih životinja pesticidima

Na periferiji Žitišta, 4. januara ove godine, u novoizgrađenom ribnjaku, članovi Ribolovačkog udruženja „Grgeč“ pronašli dva mrtva mišara, jednu svraku, jednu lisicu, te deo pileta koji je bio obeležen upadljivom i obilno vidljivom ružičastom bojom pesticida.

Dnevnik subota, 6. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

U neposrednoj blizini nađen je i živi primerak mišara, koji je spašen od davljenja, te se trenutno oporavlja u Prihvatilištvu za divlje životinje zoo vrta Palić.

Prema nalazu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su na licu mesta bili 5. januara, reč je o najnovijem slučaju bezobzirnog trovanja. Događaj na periferiji Žitišta, može da dovede do daljih katastrofalnih posledica i po domaće i po divlje životinje.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode napominju da ovaj slučaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je trovanje pasa i velika količina namerno postavljenih pesticidnih mamaka postavljeno u šumi Leget kod Sremske Mitrovice, te samo dve nedelje nakon trovanja kod Vitojevaca, u kome je stradalo i dosta strogo zaštićenih vrsta.

Problemi, kako naglašava Marko Tucakov, ornitolog ovog zavoda, ostaju isti: nedovoljna kontrola distribucije pesticida, ilegalna prodaja zabranjenih supstanci (karbofuranski preparati), nedozvoljeni načini ubijanja lisica i šakala, ali i neodgovrajuće reagovanje kada se ovu slučajevi već dese.

„Poriv za trovanje teško je sprečiti, ali je potrebno trovačima uputiti jasnu poruku da će biti kažnjeni. Svaki otrovani leš može da znači da će na njemu bit još žrtava, a takve štete je nemoguće sagledati“, kaže Tucakov.

On napominje da Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zajedno rade sa partnerima iz Mađarske, Češke, Slovačke i Austrije na sprečavanju trovanja divljih životinja u okviru projekta PannonEagle.

„Sve ove zemlje imaju razvijene protokole delovanja u ovakvim situacijama i operativne organe koji ih sprovode te to daje bolje rezultate. Ipak, borba protiv namernog i nenamernog trovanja ptica i sisara, biće lakša ako se svi slučajevi registruju kod nadležnih“, kaže Tucakov.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Palić

©2018 Netmark d.o.o.