Arhiva » Vesti » Dojče vele 08.01.2018

Nemačka u borbi protiv malih boginja

Broj obolelih od malih boginja se u Nemačkoj 2017. utrostručio u poređenju sa 2016. godinom. Sve je veći i broj dece koja primaju vakcine protiv te bolesti. No, veliki broj mladih još nije dovoljno dobro zaštićen od nje.

Dojče vele ponedeljak, 8. januar 2018.

Institut Robert Koh javlja da je zarazni virus prošle godine dijagnostifikovan u 919 dokumentovanih slučajeva. Tokom 2016. je bilo 325 registrovanih slučajeva oboljenja. Među obolelima je najviše njih registrovano u Severnoj Rajni-Vestfaliji (520), a među gradovima te pokrajine prednjači Duizburg sa 332 obolele osobe. Natprosečan broj obolelih u odnosu na ukupan broj stanovnika je zabeležen i u pokrajinama Berlinu (67), Saksoniji (69) i Hesenu (76).

- pročitajte još: Vakcinacija: na korak do prinude?

Portparolka Instituta Robert Koh Suzane Glasmaher prenosi da u Nemačkoj, kada je reč o malim boginjama, postoje velike oscilacije u broju obolelih – tako je, na primer, 2013. bilo 1.769 registrovanih slučajeva, 2014. samo 442, a 2015. je registrovano 1.769 obolelih. Vakcinacije štite od ove bolesti, ali u Nemačkoj mnogi nisu vakcinisani.

U Nemačkoj nema obaveze vakcinisanja

Institut prenosi i da se u ovoj zemlji svake godine protiv malih boginja vakciniše sve više dece, ali da to nije dovoljno. Na primer, 2004. je svega 59,1 odsto dece u starosti od 24 meseca dvaput vakcinisano – što je zaštita koju preporučuje Stalna komisija za vakcinisanje. Među decom rođenom 2014. vakcinisano je njih 73,9 odsto. To znači da u čitavoj zemlji nije vakcinisano 187.000 dece.

- pročitajte još: Novi lek za male boginje?

Stručnjaci Instituta Robert Koh na koje se poziva nemačka štampa kažu da je potrebno vakcinisati 95 odsto dece da u Nemačkoj tog oboljenja više uopšte ne bi bilo. Postoji namera da se pooštri Zakon o vakcinaciji – roditelji koji prilikom upisivanja dece u obdaništa nemaju potvrdu o vakcinaciji trebalo bi da budu prijavljeni Saveznom zavodu za zdravlje. U Nemačkoj ne postoji obaveza vakcinisanja, za razliku od nekih susednih zemalja poput Francuske ili Italije.

Zaštita potrebna i mnogim odraslima

Loša i relativno nepregledna situacija u Nemačkoj je posledica činjenice da niko ne zna koliko je ljudi uopšte vakcinisano protiv malih boginja. Nema registara vakcinisanih osoba – kakvi su postojali u DDR ili kakvi danas postoje u skandinavskim zemljama. Samo sedam do osam odsto dece na lekarskom pregledu pred polazak u školu uopšte nema nikakvu potvrdu o vakcinaciji.

- pročitajte još: Male boginje ne treba potcenjivati

Stručnjaci upozoravaju i da zaštita od malih boginja nije potrebna samo deci. Odrasle osobe koje su rođene posle 1970. godine delom uopšte nisu vakcinisane ili su dobile samo jednu vakcinu – mnogi o tome ne znaju ništa. Zato bi i takve osobe trebalo da se vakcinišu. A kada je reč o starijima od te generacije, smatra se da su verovatno kao deca – preležali male boginje.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Morbile: I Nemci muče muku

Mondo ponedeljak, 8. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Vakcina Nemačka Berlin

©2019 Netmark d.o.o.