Arhiva » Vesti » Blic 10.01.2018

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina: Vratili smo poverenje u zimu na olimpijskoj lepotici

Kada je pre 3 meseca došao na čelo Olimpijskog centra i izložio planove za revitalizaciju Jahorine, mnogima su se oni činili nerealnim, ali je urađeno više od planiranog.

Blic sreda, 10. januar 2018.  |  Ekipa EuroBlica

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, ne krije ponos postignutim rezulatatima, ali svaku rečenicu počinje sa “moj tim i ja”.

Tajna uspeha na Jahorini je, kaže, pre svega, odabir pravih ljudi, eksperata za menadžerski tim. Tu je i veliko iskustvo, koje je stekao tokom desetogodišnjeg upravljanja ski centrima u Srbiji, Crnoj Gori, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i BIH.

Bila je to dobitna kombinacija za Jahorinu, koja je, sa novim menadžerskim timom, ove sezone ponovo zablistala.

Šta je sve na Jahorini urađeno pred zimsku sezonu?

Prvi put od 1983. rađeno je na uređenju ski staza: uredili smo 6.222 metara staza po FIS standardima i izgradili 15 kilometara novih staza i veznih puteva, uklonili stare instalacije sa staza, tako da sada skijaši sada imaju 35 kilometara staza. Izgrađeno je akumulaciono jezero od 95.000 kubnih metara, koje će se koristiti i u letnjoj sezoni za šetnju i boravak u prirodi i vetroustavi u dužini 530 metara na vrhu planine, koji će se osim za smanjivanja jačine vetra koristiti i kao orijentiri. U toku je i poslednja faza: potpisan je ugovor sa najvećom svetskom kompanijom za proizvodnju sistema za veštačko osnežavanje “Technoalpinom” i radi se na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje uz pomoć kojeg ćemo skijašku sezonu produžiti na 130 umesto dosadašnjih 60 dana.

Iz iskustva znamo da je najispravnije osluškivati potrebe posetilaca koji dolaze na odmor na Jahorinu, pa smo tako povećali broj prodajnih mesta sa 6 na 12 i sva prodajna mesta modernizovali i uredili i prvi dodir skijaša sa ski centrom učinili prijatnijim i bez čekanja. Izgradnjom 3 parking prostora i angažovanjem ozbiljne firme za čišćenje puteva i parking prostora eliminisali smo jedan od većih problema s kojim su se ranije skijaši borili na Jahorini.

Pored obnove skijašta, šta ste uradili u drugim segmentima poslovanja?

Kako sam 10 godina proveo upravljajući ski centrima, proučavao sam navike skijaša i posetilaca planine i zaključio da je segment zabave i organizovanih događaja za njih jednako važan kao i skijanje. Prvo smo se posvetili izradi novog vizuelnog identiteta preduzeća sa ciljem da damo “Novo lice Jahorini”, ostali smo verni olimpijskim korenima, ali smo uneli novu svežinu i originalne ideje.

Novogodišnji koncert Željka Joksimovića pred 20.000 ljudi ispred hotela Bistrica je premašio sva očekivanja. Prema rečima posetilaca Jahorina je bila najbolje mesto za provod u najluđoj noći. Ovom koncertu su prethodili nezaboravni dani otvaranja skijaške sezone i koncerti Dženana Lončarevića i Miroslava Ilića, kao i Jahorinsko veče u Beogradu kojem je prisustvovalo preko 500 gostiju.

Da idemo u pravom smeru dokazuje i to da nas je EXIT, jedan od najboljih evropskih festivala, prepoznao kao ozbiljnog partnera. Čast nam je što ćemo od 15. do 18. marta 2018. godine realizovati i prvi “EXIT Festival 84” na snegu upravo na olimpijskoj Jahorini. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nas očekuju velike zvezde svetske scene, kao i mnogi poznati DJ-evi.

Ozbiljno smo se posvetili i organizaciji brojnih trka, poput FIS takmičenja, testnih trka i probnih trka za EYOF 2019. Olimpijada mladih ili EYOF će na Jahorini i ugostiti mlade skijaše iz celog sveta.

Možda je rano za ovo pitanje, ali da li se već vide rezultati vašeg rada?

Nije rano! Za ovo kratko vreme od mesec dana, moj tim i ja, svojom istrajnošću i profesionalnim pristupom svakom segmentu poslovanja, oborili smo mnoge rekorde. Prvi u regionu smo počeli sa radom 3. decembra, što se ne pamti na Jahorini. A samo u mesecu decembru 2017. na Jahorini je skijalo gotovo 20.000 skijaša i bordera što je veliki pomak u odnosu na decembar 2016. godine kada je na Jahorini bilo ukupno 6.500 skijaša, odnosno 3 puta manje. Prošle cele sezone je bilo samo 3 dana kada je broj skijaša prešao 3.000 u danu, a ove sezone smo već u decembru imali više od tri takva dana. A to se naravno odražava i na povećanje prihoda, koji su za 15 puta veći za decembar ove sezone u odnosu na decembar 2016. godine. Iako u hotel Bistrica ove godine nismo ulagali, sitnim unapređenjima i prilagođavanju potrebama naših gostiju, poboljšali smo rad hotela. Broj noćenja i prihodi su povećani za gotovo 20 odsto, a primarni cilj nam je da povećamo prosečnu dužinu boravka gosta u hotelu.

Pored povećanja prihoda, postigli smo uštede u poslovanju u iznosu od preko 15 miliona KM.

Šta biste istakli kao tajnu i kao pokazatelj uspeha?

Na osnovu ideja i iskustva, koja sam stekao u velikom broju domaćih i stranih ski centara, napravio sam svoj pristup razvoju i primenio ga na Jahorini. Okupio sam mali tim odabranih ljudi, ulagao u njihovo znanje i verujem da danas ne postoj iskusniji, obrazovaniji i stručniji tim u regionu. Kompanija “Mercedes” je prva prepoznala i podržala naše rezultate i sa “Mercedesom” smo ostvarili stratešku saradnju čime smo dali nov identitet Jahorini.

Zašto je na Jahorini ove sezone više dece nego ikad?

Izgradili smo dva poligona za obuku za decu sa pokretnim trakama, tjubing stazama i dečjim gradićem za igru na snegu. Omogućili smo deci iz 6 opština Istočnog Sarajeva, da skijaju besplatno. Oformili smo našu ski školu Bistrica i uredili rad svih ski škola, kako bi obuka i prvi kontakt sa skijanjem bili bezbedni. Naš cilj je da kod najmlađih razvijemo ljubav prema planini i podstaknemo ih da se bave zimskim sportovima, tako da ćemo imati još puno akcija.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.