U galeriji Haos izložba italijanskog umetnika Marija Prencipea

Beta 11.01.2018

Izložba crteža italijanskog umetnika Marija Prencipea biće otvorena u beogradskoj galeriji Haos u utorak, 16. januara, a radove na papiru i zidu galerije publika će moći da pogleda do 9. februara.

Mario Prencipe organizovao je izložbe na institucionalnom nivou u Nacionalnom muzeju Nikaragve, Nacionalnoj galeriji Kostarike u San Hozeu, u Muzeju umetnosti i arheologije Mirafolers u  Gvatemali i u Muzej lepih umetnosti Komsomolsk-na Amur u Rusiji, a predstavljen je u Institutu za umetnost Šen Čang u Hangžu, u Kini.

Grupno i samostalno izlaže od 1987. godine, najpre u Milanu, u Galeriji Modiljani, potom u Francuskoj, u Portugalu, Indiji, Senegalu, Argentini, Ukrajini, Kostarici, Španiji, Australiji, Maleziji, Tajlandu, Nikaragvi, Gvatemali, Rusiji, Kini, Estoniji, Litvaniji, na Filipinima, u Keniji, na Kubi, u Turskoj i prošle godine u SAD.Njegovi radovi se nalaze, pored privatnih kolekcija, u Gradskom muzeju Buenos Ajresa u Argentini, u Nacionalnoj galeriji u San Hozeu u Kostariki, u Nacionalnom muzeju u Nikaragvi i u Muzeju likovnih umetnosti  u gradu Komsomoljsk na Amuru, u Rusiji.

Umetnik, rođen 1965. godine u Milanu, decenijama je vodio život lutajućeg umetnika, a prvi put će izlagati u Srbiji.

U tekstu pod naslovom "Obrnuta perspektiva" umetnik je ukazao da je tema njegovih radova odnos umetnika i prostora, odnosno traganje za poimanjem stvari koje odgovara njegovom načinu života.

"Ja sam večiti lutalica koji zamišlja udaljene stvari kao da su fizički blizu. Na primer, posmatranje geografske mape nekog mesta koje ne poznajem golica moju maštu u smislu kakva bi mogla biti priroda koja okružuje to mesto, čak iako često ovakva misao ne odgovara realnosti", napisao je Prencipe.

(Beta, 01.11.2018)

Kostarika »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »