Arhiva » Vesti » Kragujevačke 11.01.2018

Zlatno srce pripalo dami

Kragujevačke četvrtak, 11. januar 2018.  |  Elizabeta Jovanovic

Na trgu kod „Krsta” po prvi put javno se lomilila česnica koju je lično osveštao vladika Šumadiski Jovan. Zlatno srce izvukla je mlada dama, a Zlativoje Vesovic izvukoa zlatni dukat.

Uz blagoslovnjegovog preosveštenstva episkopa Šumadijskog Jovana po prvi put je u Kragujevcu upriličeno javno lomljnje česnice na Božić,po ugledu na Beograd i sve veće gradove Srbije, gde se najsrećniji građani darivju zlatnikom. Tačno u podne kod „Krsta”,osveštana je česnica, dok je stotinak građana strpljivo čekalo u redu, svoj komad ovog obrednog božićnog hleba. Ova manifestacija sprovedena je u organizaciji zlatare „Vitošević”, hotela „Kragujevac” i pekare „Jevtić”.U česnici se, uz dren, kukuruz i bosiljak, nalazio zlatnik - Hristovo rođenje vredan oko 20.000 dinara i zlatno srce – darovi zlatare „Vitošević”. Zlatno srce je izvukla Marina Stepanović,

-Baš sam se prijatno iznenadila. Nikada ranije iz česnice nisam izvukla nešto vredno. Ne igram igre na sreću, pa samim tim nisam mogla ni dobiti neku premiju, kaže Marina Stepanović vidno zbunjena.

Hotel “Kragujevac” je, kako je i bilo najavljeno, obezbedio kuvano vino i vruću rakiju, a Pekara “Jevtić” je umesitila česnicu prečnika oko 1,5 metra, ali se ne zna koliko je bila teška.

- Ovom prilikom mogu da zahvalim samo vlasniku Hotela „Kragujevac” i pekari „Jeftić”, koja mi je izašla u susret, jer sam ovo ne bih mogao da organizujem, jer nisam imao podršku od ostalih, kaže Zvonko Vitošević glavni inicijator ove manifestacije, kome je želja da ovo preraste u tradiciju.

- Moram da se zahvalim Skupštini Kragujevac, jer sam platio za ovo okupljanje samo 6.000 dinara na ime komunalija i Televiziji Kragujevac što je pustila kajron, kako bi što više građana moglo da dođe, kaže ironično Vitošević, jer je izostala njihova podrška.

- Nadam se da će sledeće godine i svake naredne biti sve bolje i bolje, kažezlatar Vitošević, kome je jako krivo što se nije javio dobitnik zlatnika, jer to je presedan.

- Hotel „Kragujevac” i „Ditrevi” su podržali organizaciju ovog obreda. Mi smo bili logistika. Dali smo stolove i obezbeđenjeali i kuvanu rakiju i vino za narod. Kada smo tražili blagoslov od njegovog preosveštenstva gospodina Jovana ideja je bila da to budetradicija, a ne smo jedanput. Vladika je dao svoj blagoslov i ovaj, prvi put, došao lično da održi službu i vrlo smo mu zahvalni na tome. Nadam se da će ovo postati tradicija kao što je u Beogradu već 26 godina, kaže Dagan Simović direktor Hotela „Kragujevac”.


Objavljeno na sajtu kragujevacke.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kragujevac Božić

©2018 Netmark d.o.o.