Vesti » Beta 12.01.2018

Zaharova o uticaju Rusije na Srbiju: Izveštaj američkog senatora samo provocira dodatne varnice

Beta petak, 12. januar 2018.
Beta
Izveštaj američkog senatora Bena Kardina o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, u kojem je poseban deo posvećen Srbiji, nije korektan i samo vodi ka produbljivanju protivurečnosti na Balkanu, ocenila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izveštaj "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD", pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, gornjeg doma Kongresa, i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima" vlasti u Moskvi.

Na redovnoj konferenciji za novinare Zaharova je kazala da Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je "otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.

"Pri tom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama".

Zaharova je navela da Kardinov izveštaj svedoči da takve prilaze "na žalost ne dele svi".

"Takvi pokušaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti i provociraju dodatne varnice", ocenila je ona, dodajući da je izveštaj nekorektan.

Izveštaj obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o "metodi odbrane", a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija prepoznata kao ključna u regionu i da bi borba protiv "malignog uticaja Rusije" u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

(Beta, 12.01.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Rusija Balkan

©2018 Netmark d.o.o.