Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2018

Štrajk prosvetara nezakonit, sindikati najavljuju žalbu: Opštinski sud presudio u korist Vlade SBK

Opštinski sud u Travniku doneo je presudu kojom je štrajk prosvetara najavljen u drugoj polovini decembra prošle godine nezakonit.

Blic petak, 12. januar 2018.  |  Avaz

Koordinacija sindikata obrazovanja u SBK pokrenula je proceduru za stupanje u generalni štrajk zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora.

Odluku prvostepenog suda potvrdila je i ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez (HDZ BiH).

- Na Sudu je zaključeno da je Ministarstvo u pravu, da se pregovori nisu doveli do kraja. Mi moramo nastaviti s pregovorima. U razgovorima sa sindikatima sam kazala da se izjasne šta im je prihvatljivo, a šta nije prihvatljivo, jer pred nama su mnogo važnije odluke, kao što su nova pedagoška merila koja diktiraju broj učenika i novi nastavni planovi programi - kazala je Čerkez za Avaz.

Goran Puletić, predsednik Sindikata zaposlenih u osnovnim školama SBK, potvrdio je da su sindikati dobili presudu prvostepenog suda i najavljuje žalbu.

- Mi ćemo se žaliti Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Tražićemo ponovo mirovni savte i pokrenuti iznova proceduru za stupanje u generalni štrajk - rekao je Puletić.

Verzija kolektivnog ugovora dogovorena između Koordinacije sindikata i Ministarstva nije bila prihvatljiva za Vladu SBK. S druge strane, Sindikati nisu prihvatili predlog Vlade.

Neuspeli pokušaji

Nakon višemesečnih neuspelih pokušaja dogovora u decembru prošle godine najavljen je generalni štrajk koji je zabranjen privremenom merom Opštinskog suda u Travniku.

Nakon održane glavne rasprave, Sud je doneo presudu u korist Vlade SBK i resornog ministarstva.

Višak prosvetara, manjak učenika

Ove školske godine javio se problem viška prosvetnih radnika u srednjem obrazovanju zbog uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja pre nekoliko godina. Međutim, ovaj problem biće daleko izraženiji naredne jeseni.

Kada se ovome dodaju i učenici koji su iz drugih razloga prekinuli školovanje u Srednjobosanskom kantonu, razmere problema su daleko veće.

- Prilikom formiranja odeljenja videli smo da nam je 600 učenika manje upisano u odnosu na prethodnu godinu. Koliko je još učenika otišlo tokom prvog polugodišta, informacije tek prikupljamo. Ne znamo koliko je dece odselilo, ali broj dece upisane u škole je u stalnom padu - ističe Čerkez.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.