Arhiva » Vesti » Novi magazin 12.01.2018

Dačić: Srbija dokazala da je kredibilan partner EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je danas zadovoljstvo postignutim rezultatima Srbije u 2017. godine kada je u pitanju spoljna politika i dodao da je Srbija kroz svoje aktivnosti dokazala da je kredibilan partner EU.

Novi magazin petak, 12. januar 2018.  |  Beta

Na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Dačić je rekao da je Srbija pokazala da je posvećena dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU i da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze.

"Mudrom i uravnoteženom politikom promovisali smo vitalne nacionalne interese, pre svega zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i istovremeno nastavljajući sa ključnim spoljnopolitičkim prioritetom Srbije a to su pune evropske integracije", rekao je Dačič na prijemu za predstavnike diplomatskog kora i medija.

Dačić je rekao i da su "otvoren i sadržajan dijalog i partnerski odnos osnovno sredstvo i jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja".

"Nastojali smo da održimo i produbimo odnose sa svim našim partnerima i prijateljima, ali i sa onima sa kojima ne delimo uvek ista mišljenja", kazao je šef srpske diplomatije. Podsetio je da je prethodne godine Srbija otvorila šest pregovaračkih poglavalja sa EU i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanja, u prvoj polovini 2018, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, čime će se "na pravi način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu".

"U govoru o stanju Unije, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, istakavši da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025, čime je po prvi put jasnije definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU. Ovo je veoma dobra poruka za Srbiju koja može pozitivno da utiče ne samo na našu zemlju, već i na evropski put ostatka regiona", izjavio je Dačić.

Rekao je i da je doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU pokazan, nastavkom učešća u vojnim i policijskim mirovnim misijama, saradnjom u borbi protiv terorizma, bliskom saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i uspešnom saradnjom sa EU tokom migrantske krize, ocenivši da je "Srbija kroz svoje aktivnosti dokazala da je kredibilan partner".

Dačić je naveo da u Srbiju bez vize mogu da uđu i borave strani državljani, nosioci običnih pasoša, iz 78 zemalja, a da državljanima Srbije vize nisu potrebne za putovanje u 68 država.

Prema njegovim rečima, čvrsto opredeljenje za razvoj ukupnih odnosa sa Rusijom potkrepljeno je redovnim susretima visokih zvaničnika i sadržajnim razgovorima koje dve strane imaju, a na bilateralnom planu postignut je napredak u odnosima sa SAD.

Rekao je i da je sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom dodatno unapređeno u 2017, ali i da Srbija s pažnjom prati situaciju na Bliskom istoku i da je spremna da, u okvirima svojih mogućnosti, pomogne da se postojeći problemi prevaziđu.

"Srbija pridaje izuzetnu važnost saradnji u okviru UN, organizacije čije principe i ciljeve u punoj meri podržava i poštuje... Ova saradnja je od posebnog značaja i u sklopu naših napora za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pri čemu konzistentno ukazujemo na važnost angažmana UNMIK-a na prostoru Kosova i Metohije koji je od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti u pokrajini", rekao je Dačić u obraćanju zvanicama.

Prijemu su prisustvovali ambasadori Kine Li Mančang, SAD Kajl Skot, Rusije Aleksandar Čepurin, Ukrajine Oleksandr Aleksandrović, Nemačke Aksel Ditman i drugi.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Ivica Dačić Priština EU

©2018 Netmark d.o.o.