Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 12.01.2018

Restitucija predmet sudskog spora

RT Kragujevac petak, 12. januar 2018.

Rubrika koja je emitovana u Hronici pre dva dana, a odnosi se na preseljenje dela knjižnog fonda Narodne bibilioteke Vuk Karadžić, otvorila je nove teme.

Porodica Bojadžić reagovala je na informaciju da je kuća vraćena postupkom restitucije.

Narodna biblioteka je prema Odluci Skupštine grada počela preseljenje u novi prostor, međutim vraćanje objekta u ulici Nikole Pašića predmet je sudskog spora između Grada i Jovana Pavlovića Bojadžića.

Porodica Bojadžić ipak za sada neće ući u kuću, koja je rešenjem Agencije za restituciju i Ministarstva finansija vraćena.

Grad je na ovo rešenje uložio žalbu, smatrajući da je pogrešno tumačeno materijalno pravo i činjenično stanje po Zakonu o vraćanju oduzete imovine.

Potomak porodice Bojadžić Jovan Pavlović Bojadžić našoj redakciji dostavio je na uvid kompletnu dokumentaciju kojom potvrđuje da se u vlasništvu njegove porodice nalaze kuće i objekti u ulicama Nikole Pašića i Svetozara Markovića.

On je dobio rešenje Agencije za restituciju i Ministarstva finansija da se u vlasništvo porodice vraća veći deo imovine.

Međutim, na doneto rešenje o povraćaju kuće u ulici Nikole Pašića broj 33 Grad je uložio žalbu, jer želi da do kraja verifikuje rešenje da li bi ova nepokretnost zaista trebalo da bude vraćena porodici ili će biti u posedu Grad Kragujevca.

Kuća u ulici Nikole Pašića ima 318 kvadrata u kojoj je doskora bio smešten deo fonda Narodne biblioteke Vuk Karadžić.

Bojadžić navodi da u razgovoru sa nadležnima u biblioteci nije bilo nikakvog spora i da su zaposleni prihvatili rešenje Agencije za restituciju i Ministarstva finansija o oslobađanju tog prostora koji bi trebalo da bude vraćen vlasniku.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević navodi da je Grad Kragujevac pokrenuo tužbu u kojoj osporava doneta rešenja.

Žalbu na rešenje pokrenuo je Grad navodeći da u praksi ima primera koji se odnose na osobe koja su potraživala povraćaj imovine ali za to nije bilo pravnog osnova.

Inače u Agenciji za restituciju pokrenut je postupak za povraćaj imovine na 110 gradskih lokacija na teritoriji Grada Kragujevca a veliki broj objekata trebalo bi da dobije porodica Bojadžić.

Potomci porodice Bojadžić navode da veruju u pravosudne organe i da će im celokupna porodična imovina biti vraćena.

Kakav će biti epilog ovog sudskog spora još uvek zavisi od pravosudnih organa.

Izveštava novinarka RTK Katarina Mirović.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vuk Karadžić restitucija

©2018 Netmark d.o.o.