Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 12.01.2018

Značajna sredstva za kulturu

RT Kragujevac petak, 12. januar 2018.

Samo za potrebe organizovanja manifestacija i događaja u oblasti kulture u protekloj 2017. godini izdvojeno je preko 35 miliona dinara.

Taj podatak ukazuje da je Kragujevac, pored Beograda i Novog Sada, kroz izdvajanje značajnih sredstava posebnu pažnju posvetio kulturnim programima i manifestacijama.

Inače, iz gradskog budžeta za Ustanove kulture izdvaja se preko 350 miliona dinara, što je 7,53 odsto od ukupnih budžetskih sredstava Grada.

U ovu cifru uključeni su izdaci za održavanje Ustanova kulture, plate zaposlenih, nabavku pratećih sredstava, rekvizita i neophodnu opremu.

Kragujevačka publika ima istančan ukus a odlična posećenost na raznovrsnim kulturnim manifestacijama ukazuje da su Kragujevčani prepoznali pažljivo kreiranu kulturnu politiku lokalne samouprave.

Kvalitetni i raznovrsni kulturni programi obeležili su proteklu 2017. godinu. Na hiljade ljudi na Trgu kod Krsta pratilo je koncert Simfonijskog orkestra i Hora Liceum 6. maja – za tu priliku, izvedena je muzika grupe Smak u novom aranžmanu.

U Kragujevac je vraćen festival Dragiše Nedovića. Đurđevdanskim kulturnim vidicima u okviru Sajma knjiga Kragujevčani su uživali u književnim večerima.

Odličnu posećenost imao je i Šumadijski internacionalni filmski festival a ostaće upamćeni i Joakim interfest, Arsenal, Šumadija fest, novogodišnji koncerti Gradskog orkestra Šlezinger.

Publika se vratila Knjaževsko srpskom teatru. Ove godine na Bdenju u Muzeju 21. oktobar uručene su nagrade autorima sa svih šest kontinenta koji su priložili više od hiljadu radova na Salonu antiratne karikature.

Iz gradske kase izdvojeno je 35 miliona dinara za projekte u oblasti kulture za Nevladine organizacije i Udruženja građana. Osnovne i srednje škole aktivno su se uključile u organizovane posete kulturnih događaja.

U oblasti kulture i 2018. biće u znaku bogatih ponuda i manifestacija. U Pravoslavnoj novogodišnjoj noći, ljubitelji dobrog rok zvuka uživaće uz muziku Kerbera na Trgu kod Krsta.

Tokom ove godine biće rekonstruisana kuća najvećeg srpskog romantičara 19. veka Đure Jakšića, biće otvoren Legat vajara Nikole Koke Jankovića a biće realizovane tradicionalne ali i nove manifestacije.

Novina je da će tokom leta biti organizovan ulični bioskop. Ipak gorući problem su neadekvatni prostori koji su nenamenski građeni a u kojima su smeštene institucije kulture. Taj veliki problem grad će ubuduće rešavati intenzivno.

Izveštava novinarka RTK Katarina Mirović.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kragujevac Novi Sad Budžet

©2018 Netmark d.o.o.