Arhiva » Vesti » Auto blog 13.01.2018

General Motors predstavio samovozeći automobil Cruise AV

Auto blog subota, 13. januar 2018.  |  B92.net

Kompanija General Motors predstavila je u petak samovozeći automobil Cruise AV, baziran na Chevrolet Boltu, koji bi na putevima mogao da se pojavi već početkom 2019.

Ono što ovaj električni automobil razlikuje od mase drugih koji su preplavili autoindustriju proteklih godina je to što nema upravljač niti pedale.

GM trenutno čeka dozvolu američke agencije za sigurnost u saobraćaju da proizvede oko 2.600 vozila. Osim federalne, GM-u je potrebna i dozvola pojedinačnih država ukoliko želi da plasira svoje vozilo na njihove puteve. Ukoliko sve prođe po planu, Cruse AV će se priključiti floti deljenja automobila koju je GM u avgustu pokrenuo pod nazivom Cruise Anywhere, koju za sada koriste samo zaposleni u kompaniji Cruise Automation, kompanije za razvoj samovozećih automobila koju je GM kupio 2016. za milijardu dolara.

Cruise AV je četvrta generacija GM samovozećeg automobila. Opremljen je sa 21 senzorom, 16 kamera i pet laserskih radara (lidar), a koriste softver razvijen u ovoj kompaniji. Automobil poseduje i podršku za zvuk i sliku, kao i sposobnost da sam zatvori vrata, što je bitno ukoliko putnici zaborave da urade posle vožnje.

Nisu saopšteni svi detalji tehničkih mogućnosti ovog vozila, pa se pretpostavlja da će prvobitno biti korišten samo u ograničenom prostoru na kojem GM testira svoja autonomna vozila u okolini San Franciska i delovima Mičigena.

Ukoliko se GM-ov automobil bez upravljača i pedala nađe na putevima 2019. godine, ova kompanija bi mogla da postane lider u klasi autonomnih vozila.

Googlov projekat Waymo, koji poseduje koncencionalne kontrole vozila, i dalje je mesecima udaljen od ponude svog servisa samovozećih automobila. Ova tehnologija je sve zastupljenija u automobilskoj industriji jer ima potencijal da dramatično umanji broj udesa, povreda i smrtnih slučaja u saobraćaju. GM procenjuje da je ljudska greška uzrok 94% udesa.

Izvor: B92.net


Objavljeno na sajtu autoblog.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

General Motors Chevrolet GM

©2018 Netmark d.o.o.