Vesti » Beta 13.01.2018

Ajnštajnovi rukopisi prvi put na izložbi u Kini, Japanu i Tajvanu

Beta subota, 13. januar 2018.
Beta
Stranice rukopisa teorije relativiteta Alberta Ajnštajna, njegova pisma ljubavnicama i Sigmundu Frojdu, i drugi predmeti iz arhive u Jerusalimu, biće od sledeće nedelje na putujućoj izložbi na Tajvanu, u Kini i Japanu.

Od idućeg petka 75 predmeta će biti izloženo u Tajpeju u okviru izložbe "Albert Ajnštajn: Život u četiri dimenzije", najavio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu koji ima najveću kolekciju Ajnštajnovih rukopisa i priznanja.

Izložba u Nacionalnoj memorijalnoj dvprani Čang Kaj-Šeka će trajati do 8.aprila, a potom se seli u Kinu i Japan.

Biće izloženii i povelja Nobelove nagrade koju je Ajnštajn dobio 1921. godine, pisma koje je razmenenjivao sa Frojdom, rođacima, njegova zbirka gramofonskih ploča, saopštio je Univerzitet.

Portparolka Univerziteta je izjavila za agenciju Frans pres da je sve što će biti izloženo originalno, osim Ajnštajnove sto godina stare lule, koja je isuviše krhka.Ti vredni predmeti prevoziće se oklopnim vozilom uz policijsku pratnju, a koristiće se i lažni prevoznik kako bi se isključila mogućnost krađe.

Neki od Ajštajnovih rukopisa su bili izloženi u Vašingtonu i Los Anđelesu, ali je ovo prvi put da u inostranstvo se šalje tako velika izložba, rekla je portparolka.

Ajštajn je 1952. godine odbio ponudu da bude predsednik Izraela, a bio je član prvog upravnog odbora Hebrejskog univerziteta. On je umro 1955. godine i univerzitetu zaveštao svoju arhivu, te je tu zato najveća zbirka njegovih dukumenata.

Oktobra prošle godine je beleška koju je Ajnštajn napisao u Tokiju i dao je kuriru koji mu je dostavio poruku da će dobiti Nobelovu nagradu, a u kojoj se opisuje njegova teorija sreće, prodata na aukciji u Jerusalimu za 1,56 miliona dolara."Tih i skroman život donosi više sreće nego potraga za uspehom uz konstantan nemir", piše na jednoj ceduljici, a na drugoj: "Kada ima volje, ima i načina".

(Beta, 13.01.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Japan Kina

©2018 Netmark d.o.o.