Arhiva » Vesti » BizLife 13.01.2018

Suze Veljkove mame

BizLife subota, 13. januar 2018.  |  BIZLife

Piše: Milenko Vasović

Veljkova mama je u sredu preplakala, posle više godina rada ostala je bez posla. Ne, nije to mama onog Veljka o kojoj se svaka vlast brine. Ovo je jedna nezaštićena mlada majka koja je otišla na porodiljsko i kad se vratila poslodavac nije želeo da joj produži ugovor.

Rekli su joj nedvosmisleno – ti ćeš zbog bebe često na bolovanje pa ne možemo da računamo na tebe.

Otkazi su efikasan način za odvraćanje žena od rađanja i pravi su primer konkretnih mera u borbi protiv nataliteta. Ovakav tretman porodilja možda bi bio poželjan u mnogoljudnim državama i nacijama, ali u Srbiji to je direktan doprinos izumiranju.

Mama malog Veljka je radila u privatnoj firmi i neko može da pomisli – šta je privatnika briga za natalitet. Da, ali u Srbiji se i državne firme ponašaju na istovetan način.

Stjuardesa Teodora Stefanović, radi već dve godine u Er Srbiji, kompaniji koja je 51 odsto u vlasništvu države. Njoj je poručeno da joj ugovor koji ističe 16. janura neće biti produžen. Razlog isti kao i kod Veljkove mame. Identična sudbina zadesila je i Anu Urošev i Jovanu Petrović, i još dvadesetak trudnica i porodilja u ovoj avio kompaniji.

Na pitanje novinara zašto je takav tretman porodilja u državnoj firmi počinje klasična demagogija ili što bi narod rekao izmotavanje po sistemu “sve je urađeno po zakonu”. Kakav, bre, zakon, ako zakon dozvoljava “šutiranje” majki. Menjajte ga!

Te žene su otpuštene zato što ih niko nije štitio. Nešto se ne sećam da je supruga nekog funkcionera posle porođaja ostala bez posla. Ko je, recimo, smeo da otpusti predsednikovu suprugu posle porođaja. Ni ne treba, naravno, ali i druge porodilje moraju imati zaštitu.

Mlade majke moraju imati status baš kao i borci posle Drugog svcetskog rata – imali su prednost pri zapošljavanju i zaštitu u slučaju otpuštanja. U pitanju je borba za očuvanje nacije i države, a dok se ne izmisli drugi način razmnožavanja ta borba se ne može dobiti bez porodilja.

Umesto da premijerka i ministarka zadužena za natalitet pozovu na raport rukovodstvo Er Srbije i da se obrate javnosti povodom diskriminacije porodilja one se prave kao da problem ne postoji. Premijerka ćuti, a ministarka nekakvom nemuštom izjavom brani “Er Srbiju”. Samo što ne kažu ženama “ako ste naivne vi rađajte”.

Takva poruka koju vlast šalje ima za rezultat ponašanje poslodavaca koji porodilje tretiraju kao balast koga se treba osloboditi. A Srbija je na 211. mestu u svetu po broju novorođenčadi ( devet na 1.000 stanovnika). Dodamo li tome i one koji se iseljavaju dobijamo činjenicu da smo svake godine malobrojniji za 30 do 35 hiljada stanovnika.

Ako preuzmemo retoriku vlasti koja svaki čas otkriva zavere i neprijatelje možemo bez rezerve reći da Srbija nema većih neprijatelja od nas samih. Jer, matematičkom formulom se može izračunati koje godine će Subotica postati granični prelaz između Mađarske i Velike Albanije. Tu ne pomaže nabavka raketnih sistema i nadzvučnih lovaca.

Izvor: BIZLife

Bas..bas..tako..jasno i bez praznih uvreda..nikad bolji tekst od Vas..hocemo li sE ozbilno zamisliti nad nasim problemom broj JEDAN?!

Nazalost, clanak je odlican, nek nas je sramota

Ja sam otpuštena 2012. Iz tadašnje Agencije za privatizaciju baš pred porođaj. Sve je bilo u skladu sa zakonom. Onda je promenjen zakon i sada otpustaju kad beba napuni 1 godinu. Napredno!

Da, sve je upravo onako kako je rečeno, nažalost i šta reći, a ne zaplakati. Predhodni Zakon o radu nije štitio trudnice, pa su dobijale otkaze u vreme trudnoće, ili nakon porođaja, a sada nakon izmena su ”zaštičene” dok beba ne napuni godinu dana, a posle koga je briga!!!?(predsednika, premijerku, ministre, pa oni se bave visokodržavnom politikom?!!!) ili predstavnike sindikata, pa zar ljudima u ovoj zemlji još uvek nije jasno ko vlada?Ali narod ko narod, ima vlast kakvu zaslužuje a Srbije uskoro neće biti i neće imati ko šta da im zameri. Veljkova mama, kao i Marina su verovatno bile u radnom odnosu na određeno vreme i nažalost kada su se stekli zakonski uslovi poslodavac je jedva dočekao da im da otkaz.Nadam se da deca imaju i očeve koji rade i da neće biti socijalni slučajevi…PROBUDI SE SRBIJO!!!!


Objavljeno na sajtu bizlife.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.