Arhiva » Vesti » BK TV 13.01.2018

Dogodilo se na današnji dan, 13. januar

BK TV subota, 13. januar 2018.  |  BKTVNews

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji obeležavaju današnji dan.

ROĐEN PISAC JOVAN STERIJA POPOVIĆ

Srpski pisac Jovan Sterija Popović rođen je 1806. godine. Najpoznatiji je kao komediograf, ali bio je i pravni stručnjak, pedagog, muzeolog, čak lingvista - jedna od najumnijih glava srpske kulture uopšte.

Njegove komedije ismevaju mane tadašnjeg visokog društva, naročito pomodarstvo i nadriučenost. Posle završenih studija prava u Kežmarku (danas Slovačka) radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u tadašnju Kneževinu Srbiju i postao je profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu pa u Beogradu.

Kao načelnik ministarstva prosvete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja.

Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost.

Poznata su mu i dela: komedije "Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Tvrdica ili Kir-Janja", "Rodoljupci", zbirka pesama "Davorje". Autor je i jednog priručnika retorike, kao i neke vrste rečnika filozofskih i pravnih termina koje je predlagao kako bi se posrbila strana terminologija.

JUGOSLAVIJA POSTALA PRVAK SVETA U VATERPOLU

Godine 1991. na svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pert jugoslovenski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju. Jugoslavija je prvi put postala prvak sveta u vaterpolu u Madridu 1987.

PREMINUO MILJAN MILJANIĆ

Miljan Miljanić, legendarni trener Crvene zvezde i Real Madrida, dugogodišnji selektor jugoslovenske fudbalske reprezentacije i počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, preminuo je 2012. godine.

Bio je predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije punih dvadeset godina.

MAJKROSOFT "PAO U TUĐE RUKE"

Bil Gejts, koosnivač "Majkrosofta" i zvanično najbogatiji čovek u svetu, prepustio je 2000. godine položaj izvršnog direktora kompanije svom "broju dva" Stivu Balmeru.

PREMINUO MIKI JEVREMOVIĆ

Godine 2017. preminuo je Miodrag Miki Jevremović, jedan od najpopularnijih pevača zabavne muzike negdašnje Jugoslavije.

Najveću popularnost dostigao je šezdesetih i sedamdesetih 20. v. Njegovu karijeru obeležili su hitovi "Ako jednom vidiš Mariju", "Osamnaest žutih ruža", "Narcisi plaču ljubavi", "Kad bih znao da je sama", "Moj mali beli pas i ja", "Pijem", "Pesnikova gitara", "Grkinja"... Sedamdesetih je bio izuzetno popularan i u ŠSR.

Pored muzike, njegova velika ljubav bio je i šah, najveći uspeh ostvario je remijem sa svetskim prvakom Anatolijem Karpovom.

Izvor: BKTVNews


Objavljeno na sajtu bktvnews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Vremeplov: Rođen Sterija Popović

RTV subota, 13. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Jovan Sterija Popović

©2018 Netmark d.o.o.