Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Još kada je imao godinu dana za malog Vuka su rekli da će biti poseban, ali ovo niko nije očekivao

Desetogodišnji Požarevljanin Vuk Milovanović već je nadaleko poznat i van svog rodnog grada zbog izvanrednog talenta za slikarstvo i rezultata koje postiže.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Maša Milojković

- Kada je imao tek nešto više od godinu dana crtao je u parku pomoću grančice u pesku i prišla nam je jedna žena koja se bavi umetnošću. Ona nam je skrenula pažnju da su njegov crtež, a i smisao za oblike, daleko iznad sposobnosti dece tog uzrasta – priča za "Blic" o Vukovim umetničkim počecima njegov otac Dragan Milovanović.

On dodaje i da je Vukov razvoj uvek išao spontano i samoinicijativno. Kako kaže, u kućnoj biblioteci su imali knjige o slikarstvu, a tada trogodišnji Vuk je voleo da ih lista.

Jednom je pokazao na reprodukciju Mona Lize, kao na sliku koja mu se najviše dopada, što je za njegove roditelje bio nagoveštaj da je u pitanju ozbiljan talenat koji valja istražiti.

Remek delo u par poteza

- Dete pre svega mora da bude dete. Da ide u školu, da se igra sa drugarima i da svako jutro gleda Sunđer Boba, kao što Vuk i radi. Dete mora da razvija emotivnu i socijalnu inteligenciju. Puštamo da sve ide svojim tokom. Najveća karakteristika Vukovih radova je činjenica da slika iz glave, u pravom zanosu, gotovo u par poteza u naletu inspiracije. Veoma je privržen svim svojim radovima, pa o prodaji istih, iako je bilo ponuda, za sada ne razmišlja – objašnjava Dragan.

Vukovo likovno stvaralaštvo je veći javni uspeh doživelo 2016. godine kada je uz pomoć lokalnog likovnog pedagoga i umetnika Pavla Miladinovića Vuk izložio autorske radove u okviru manifestacije Noć muzeja.

- To je bilo neverovatno, kako su ljudi počeli da ulaze, on se bez ikakve treme predstavljao, pokazivao svoje radove, objašnjavao, čak i vodio ture kao kustos. Bio je prava atrakcija - svedoči njegov otac.

Svira klavir i peva

Samoinicijativno je pokazao interesovanje za sviranje klavira, pa se ispostavilo i da je Vuk dobar pevač. Takođe, snima i kratke filmove, za koje sam pravi scenografiju, a kako njegov otac kaže, osmisli i koncept koji uvek iznenadi. Trenutno je u toku snimanje filma o zaštiti životne okoline.

- Najveći uspeh do sada jeste samostalna izložba u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, održana prošlog meseca. Vuk ima podršku drugara, koji ga zovu "naš drug umetnik", kao i učiteljice, zapravo celog grada, a kada ga upoznate, jasno vam je zašto je to tako – rekao je ponosni tata.

Pikasao pa Vuk

Zanimljivo je da su u istoj galeriji svega dva meseca pre Vukovih radova bili izloženi – Pikasovi!

Lako je uz ovolike uspehe zaboraviti da je Vuk zapravo još uvek dečak i da je budućnost tek pred njim. Njegovi roditelji su svesni da Vukovo opredeljenje uvek može da se promeni i da kasnije u životu zanemari umetnost, ali su koncentrisani na to da ga sada ovo zanima i tu su da ga podrže. Međutim, kako se procenjuje, malo je verovatno da se toliko talentovano dete vremenom odrekne umetnosti.

U isčekivanju naleta inspiracije

- Trenutno nemam nove ideje, odmaram dok su praznici. Kada poskidam novogodišnje ukrase imaću više mesta u mom ateljeu – kaže ovaj mali veliki umetnik i napominje da mu je ipak draže slikarstvo od muzike jer je njime prvo počeo da se bavi.

Vuk ističe da se njegovi uzori često razlikuju: nekad je to Mikelanđelo, nekad Leonardo, ili pak Milena Pavlović Barili. Voli da sluša džez i klasičnu muziku, najčešće svira Baha, Mocarta, Betovena, Vivaldija. U školi, naravno, ima sve petice, a najvećim uspehom smatra samostalnu izložbu. Takođe, najmlađi je član ULIS-a "Milena Pavlović Barili".

Umetnost je sve što mu padne pod ruku

Na pitanje kako roditelji uspevaju finansijski da podrže razvoj multitalentovanog deteta, Milovanović kaže da sa Vukom ništa nije teško, jer on može da stvori umetnost od svega "što mu padne pod ruku".

- Njemu je svaki materijal zanimljiv. Ima seriju radova na kuhinjskom ubrusu, ali radi i na ledu, stiroporu, kutijama šibica, kao i na školjkama iz Dunava.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Slikarstvo

©2018 Netmark d.o.o.