Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Trudnice i porodilje zaposlene u javnom sektoru neće dobiti povišicu plate, a za to su kriva tri zakona

Zaposlene u javnom sektoru, koje su zbog majčinstva na bolovanju, po zakonu neće dobiti povišicu kao ostale njihove kolege.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Blic

Zaposleni u javnom sektoru od prvog januara primaće plate povećane za pet do 10 odsto, što se ipak ne odnosi na trudnice i porodilje, koje ostaju na dosadašnjoj cifri.

Za sve su "krivi" Zakon o radu, Zakon o zdravstvenom osiguranje i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji nalažu da se trudnici isplaćuje 100 odsto zarade koji je u proseku primala u poslednja tri meseca dok je radila.

Porodilji se isplaćuje zarada koju je u proseku primala poslednjih 12 meseci pre odlaska na bolovanje, a u te proseke sada ne ulazi uvećanje plate za 10 ili pet odsto.

Iako ovi zakoni u mnogo slučajeva štite žene koje se odluče da postanu majke, sindikati traže država ipak pronađe modus kroz koji ove žene neće ostati bez zasluženog novca.

- Predlažemo da Minsitarstvo prosvete podnese inicijativu da lokalne samouprave uprave povedu više brige o mladim majkama i da se ovaj problem nekako reši putem drugih subvencija - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Zakon o radu Osiguranje

©2018 Netmark d.o.o.