Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

Nastavlja se pošumljavanje zapuštenih parcela u opštini Vrbas

VRBAS: Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) započela je obnovu i sadnju drvoreda na teritoriji opštine Vrbas.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Oko 600 sadnica više vrsta treba da se posadi na sportsko-rekreativnim terenima, parkovima, igralištima i dvorištima predškolskih ustanova.

„Već s prvim danima januara krenuli smo s poslom pa je tako već posađeno na sportskom terenu „Jasike” 43 sadnice javora, na igralištu za decu u Ulici Petefi brigade 15 sadnica, a na igralištu u Ulici Borisa Kidriča 20 sadnica sorbusa i pet sadnica javora. U Zmajevu je, takođe, završena sadnja na više lokacija. Posađene su 42 sadnice kestena, 17 platana, šest javora, šest sorbusa, 11 lipa i dva hrasta“, kaže zamenik direktora JAZIP Dragan Mihajlović.

Po njegovim rečima na tri parcele površine oko 4,2 hektara JAZIP nastavlja sa pošumljavanjem, pa će tako oko 5.000 sadnica mahom bagrema i topole biti posađeno na području Ravnog Sela, Savinog Sela i u Kosančiću.

„S tim poslom smo stigli do pola, jer je već pod zemljom 2.000 sadnica i očekujemo da ćemo vrlo brzo posao i završiti jer nas vreme služi“, ističe zamenik direktora Mihajlović.

On podseća da JAZIP pošumljava zapuštene delove naselja na području Opštine Vrbas na osnovu ugovora od 29. septembra 2017. o pošumljavanju, podizanju novih šuma na zemljištu u državnoj svojini, koji je sklopljen sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Na teritoriji opštine je 50 hektara pod šumom, a sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo radimo na pošumljavanju od 2012. godine, i te troškove u potpunosti finansira sekretarijat. Lane nismo sadili nove sadnice već drvorede dopunjavali, pa smo tako nanovo popunili parcele sa 4.000 novih sadnica, najviše hrastom, bagrmom i topolom“, naveo je zamenik direktora JAZIP Mihajlović, naglašavajući da će i ove godine potpisati novi ugovor sa nadležnim sekretarijatom sa kojim kao i sa lokalnom samoupravom imaju dobru saradnju.

Z. Delić


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vrbas

©2018 Netmark d.o.o.