Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 13.01.2018

Nema odmora za kopače kroz planinu

Glas Zapadne Srbije subota, 13. januar 2018.

Svračkovo – Neimarske ekipe na gradilištu brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo”

na Rzavu radile su i čitavog decembra na probijanju optočnog tunela i temeljnog ispusta, podizanju vodozahvatne kule, i saboraćajnice C2, donosi Politika u štampanom izdanju. Nabavljene su i čelične cevi temeljnog ispusta, prečnika 1.400 milimetara, istovar na gradilištu počeo je 12. decembra.

Tako se bliži dan kad će Rzav poteći tunelima ispod planine, da bi se u suvom koritu reke za to vreme podigla brana budućeg jezera za 27 miliona kubika besprekorne planinske vode, namenjene žiteljima Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

-Optočni tunel probijen je u dužini od 162 sa uzvodne i 42,75 metara sa nizvodne strane. Iskopano je, dakle, 204,75 metara, preostalo još 40. Iskop temeljnog ispusta stigao je do 121. metra uzvodno dok se sa nizvodne strane stalo na 9,25 metara, zbog nedostatka mehanizacije i radne snage. Ukupno je probijeno 130, preostala još 74 metra – kaže za „Politiku” Zoran Barać, v.d. direktora JP „Rzav” u Arilju.

Kod šahtnog preliva i tokom decembra nastavljeni su radovi na betoniranju tri horizontalna šipa, od kojih su dva dugačka po 20 a treći 14 metara. Projektant će kasnije dati konačno tehničko rešenje za sporan najnizvodniji šip, koji je kraći zbog nepovoljnih geoloških uslova na terenu.

Procenjena vrednost brane i akumulacije jeste 61,7, a do sada je uloženo 17,5 miliona evra i najveća investicija u ovom delu Srbije sve više dobija na zamahu. Barać veli da su tokom prošle godine na ovom gradilištu izvedeni radovi vredni 355 miliona dinara, a plan za ovu je 439 miliona dinara, i napominje da je posao na gradilištu nastavljen posle Božića.

Izvor: Politika, G. Otašević


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Arilje

©2018 Netmark d.o.o.