Arhiva » Vesti » Nova ekonomija 13.01.2018

Pogrebnici iduće nedelje izlaze na ulice u znak protesta

Nova ekonomija subota, 13. januar 2018.

Nakon neuspelih pregovora Udruženja privatnih pogrebnika Srbije sa predstavnicima gradskih vlasti o rešavanju problema monopolizacije i visokih cena pogrebnih usluga koje plaćaju Beograđani, oni će naredne nedelje organizovati povorku pogrebnih vozila beogradskim ulicama.

Njoj će se najverovatnoje pridružiti i još neka privredna i udruženja penzionera, obaveštavaju iz ove organizacije. Predsednik Udruženja Dragan Zdjelar, o najavljenom protestu kaže da ga ne bi bilo da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo podzakonske akte kojima se reguliše oblast pogrebnih delatnosti.

"Tim aktom je trebalo da se propišu uslovi za obavljanje komunalne delatnosti u oblasti pogrebnih usluga i za javna preduzeća i za privatnike. Licenciranje, za koje su se privatnici zalagali zbog podizanja nivoa pogrebnih usluga i smanjenja sive ekonomije u ovoj oblasti, nažalost, još nije uvedeno na isključivu štetu građana kao korisnika pogrebnih usluga", ističe Zdjelar i dodaje da su oni na sastanku 25. decembra u Skupštini grada apelovali na savest gradonačelnika Beograda Siniše Malog da gradske vlasti stanu na put ovim radnjama ali do sada nisu dobili nikakav odgovor .

Podsećamo da su privatni pogrebnicu krajem decembra prošle godine najvili protest zbog, kako kažu, ucena kojima ih izlažu JKP Pogrebne usluge Beograd i direktor tog preduzeća Dragan Baltovski. NJega je, kažu, i Upravni sud još 2013. godine osudio da je bez ijednog sprovedenog tendera utrošio gotovo 3,5 miliona evra za nabavke robe i usluga, zbog čega je Državna revizorska institucija čitav slučaj predala Tužilaštvu i Sudu.

Udruženje je još krajem prošle godine istaklo da JKP Pogrebne usluge, pored niza zloupotreba, diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje građani odaberu, sahranu zakazuju za 5, 7, 10 i više dana, a kada ti isti građani pozovu JKP nude zakazivanje sahrana u narednih 48 sati pod uslovom da pogrebnu opremu nabave isključivo kod JKP Pogrebne usluge.

Na ovaj način se veštački pumpa realna cena sahrane u Beogradu (deo za troškove na groblju) koja treba da bude između 10 i 20 hiljada dinara a ustvari iznosi 60 i 65 hiljada, koliko zbog svog monopolskog položaja naplaćuje JKP Pogrebne usluge” navode iz Udruženja.

"Ovo predstavlja pravo lešinarenje nad umrlim licima u Beogradu koje do sada nikada u istoriji grada nije sprovela nijedna garnitura na vlasti", ističe Zdjelar.


Objavljeno na sajtu novaekonomija.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.