Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 13.01.2018

Jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama

RT Kragujevac subota, 13. januar 2018.

Borba protiv korupcije biće decentralizovana i na dohvat ruke građanima. Lokalni antikorupcijski plan za grad Kragujevac projektovan je za dugoročan period, odnosno obuhvata vreme realizacije do 2019 godine.

Ovaj dokument između ostalog predviđaće i formiranje jedinstvene baze podataka svih nekretnina sa kojima grad raspolaže.

Prvi Lokalni antikorupcijski plan, Grad Kragujevac usvojio je još 2011. godine. Pred radnim timom je usvajanje novog, koji će važiti do 2020. godine.

Dokument predviđa jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalne samouprave, koja je u preporuci iz Izveštaja o skriningu identifikovana kao jedna od oblasti posebno osetljivih na korupciju.

Zadatak radnog tima biće formiranje komisije koja će biti zadužena za praćenje implementacije ovog plana.

U Lokalnom antikorupcijskom planu, izuzetno je značajno poglavlje koje govori o upravljanju donacijama, i formiranju jedinstvene baze podataka svih nekretnina sa kojima grad raspolaže.

Ova vrsta antikorupcijske decentralizacije predviđena je Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 između Srbije i Evropske unije.

Dokument predviđa jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalne samouprave.

Uvođenje lokalnih mehanizama za borbu protiv korupcije, kroz donošenje lokalnih planova i formiranje antikorupcijskih tela, predstavlja svojevrsnu antiantikorupcijsku akciju u Srbiji, jer će borba protiv korupcije biti decentralizovana, nadohvat ruke građanima.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kragujevac korupcija

©2018 Netmark d.o.o.