Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

I lordovima smetaju naše veze s Moskvom

Najnoviji izveštaj Komiteta za međunarodne odnose u britanskom parlamentu o Balkanu. Kako evropska perspektiva izgleda sve dalja, uticaj Rusije raste - piše u dokumentu

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  D. R. ĐORĐEVIĆ

UTICAJ Rusije na Balkanu posebno zabrinjava. Njegovi efekti su usporavanje napretka i nastajanja demokratskog regiona i ne treba potcenjivati potencijal koji to mešanje ima na destabilizaciju regiona.

Ove ocene iznete su u izveštaju Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova u britanskom parlamentu, objavljenog u sredu.

U njemu se navodi i da su nerešeni odnosi Srbije i Kosova opasnost za izbijanje novih sukoba na Balkanu, kao i prognoza da bi antizapadni uticaj Rusije oslabio pošto se pitanje između Kosova i Srbije reši. To rešenje stavilo bi tačku i na pitanje uticaja Rusije na region koji raste kako evropska perspektiva izgleda sve dalja.

U dokumentu se citiraju i neka mišljenja, po kojima - što se duže bude rešavao spor Srbije i Kosova - to je veća opasnost da se pitanje granica u celom regionu ponovo otvori, najpre u BiH i Makedoniji. Komitet smatra i da je uprkos "bregzitu", EU najsigurniji put kojim će zemlje Zapadnog Balkana dostići stabilnost i prosperitet.

Pročitajte još - Opet sudar sila preko leđa Srbije

Izveštaj koji su "aminovali" pripadnici Komiteta u Domu lordova, kako nam kaže Dejan Popović, naš nekadašnji ambasador u Londonu, nije neposredno primenljiv, jer je on savetodavnog karaktera. Dom lordova, kako objašnjava, ima oko 800 članova i među njima je i nasledno plemstvo, ali je to telo u drugom planu u odnosu na Donji dom čiji se članovi biraju neposredno i koji uređuju zakonodavstvo.

- Pojedine teze iznete u ovom izveštaju, ipak, mogu da budu putokaz za buduće poteze Vlade i Donjeg doma. S obzirom na to da izveštaj u kom se pominje uticaj Rusije dolazi vrlo brzo posle sličnih analiza iz Vašingtona, to je dokaz da se o ovoj temi razmišlja u širim razmerama na Zapadu, što daje specifičnu težinu dokumentu iz Londona - smatra Popović.

Inače, pred komitete Doma lordova stiže na hiljade izveštaja, a koliko im se daje na važnosti pokazuje i to koliko se članova parlamenta pojavi na diskusiji povodom konkretnog raporta. Tako se dešava da neku temu proprati tek nekolicina parlamentaraca, dok su u drugim slučajevima sale dupke pune.

Izveštaj se bavi i uticajem Turske na Balkan, ukazujući da, po nekima, Turska želi da kontroliše balkanske muslimane, a navodi se i da će između 2030. i 2040. godine broj muslimana u regionu biti značajno veći.

SPORAN IM I SNP 1389.

U SRBIJI je aktivan znatan broj ekstremnih desničarskih grupa, a najpoznatija je Srpski narodni pokret 1389, koji se, iako se deklariše kao antifašistički, snažno protivi normalizaciji odnosa i nastavku dijaloga sa Kosovom, integraciji Srbije u EU i NATO - stoji u izveštaju Komiteta, uz zaključak da Velika Britanija treba da nastavi da pruža obuku i savete agencijama u regionu koje se bore protiv terorizma i deradikalizacije.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Rusija Moskva Balkan Kosovo

©2018 Netmark d.o.o.