Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji

Izložba "Prosvetli tamu" sa ukupno 91 fotografije Srba i Velike Hoče osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta na Kosovu i Metohiji

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  Tanjug

Deo izložbe fotografija "Prosvetli tamu "nastale u okviru solidarno-kulturnog projekta italijanskog udruženja " Amici di Decani" ("Prijatelji Dečana ") o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji prikazan je večeras u Etnografskom muzeju.

Izložba "Prosvetli tamu" sa ukupno 91 fotografije Srba i Velike Hoče osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Fotografije su nastale u leto 2016.godine u letnjem kampu "Igra Hoča " koje udruženje " Amici di Decani" organizuje već pet godina.

PROČITAJTE JOŠ: KOSOVO JE U NAMA: Otvorena izložba "Srpsko umetničko nasleđe na KiM" (FOTO)

Izabranih 12 portreta sa izložbe, čiji su autori umetnički fotograf Federika Troizi i kompozitor Đovani Lindo Fereti, predstavljaju snažan i upečatljiv prikaz ''''enklave trećeg milenijuma na balkanskoj vetrometini Evrope''''.

Umetnica Federika Troizi nazvala je učestvovanje u projektu iskustvom koje ju je, kako kaže, približilo samoj sebi.

"Želela sam da se približim stvarnosti koju ne poznajem i oklonostima koje su mnogo drugačije i teže od života u Italiji. Htela sam da isto omogućim i svom desetogodišnjem sinu kojeg sam povela u Veliku Hoču da vidi nešto drugo", kazala je Troizi.

PROČITAJTE JOŠ: SJAJ KOSOVSKE RIZNICE: "Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji" u galeriji SANU

Izložbu o Srbima u Velikoj Hoči tokom prošle godine videlo je nekoliko hiljada posetilaca u sedam gradova Italije.

Kustoskinja izložbe Jasmina Andonović kaže da su posetioci u Italiji vrlo emotivno reagovali na portrete iz enklave.

"To je potvrda da je Federikina ideja uspela. Ona je sa emocijama prišla svim tim ljudima, a ono što su oni njoj "pozajmili" vratilo se kroz reakciju publike u Italiji koja je imala snažne doživljaje na izložbi", rekla je Andonović.

Deo postavke "Prosvetli tamu" posetioci mogu da vide do 14.januara u Etnografskom muzeju, a planiranio je da se sa pričom o Srbima u Velikoj Hoči ove godine upoznaju i Novosađani.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.